Schimbări IMPORTANTE la BAC și la Evaluarea Națională în acest an: subiecte pe bază de teste grilă

1361
Schimbări IMPORTANTE la BAC și la Evaluarea Națională în acest an: subiecte pe bază de teste grilă - nscrierebacalaureat2018151721352-1540977011.jpg

Articole recomandate

Ministerul Educației modifică subiectele pentru Evaluarea Națională și la BAC chiar în timpul jocului. Concret, anul acesta, toate subiectele examenelor vor avea în structură 40% de itemi obiectivi, însă acest lucru nu a fost comunicat oficial.

Ministerul Educației vine cu un nou experiment pentru elevii care susțin examenele naționale. Concret, Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE) - instituție subordonată Ministerului - schimbă modelele de subiecte pentru Evaluarea Națională și Bacalaureatul din 2019.

Mai exact, toate variantele examenelor vor avea în structură 40% de itemi obiectivi, care cel mai probabil vor arăta sub forma unor grile. Informația a fost confirmată de președintele CNEE Marian Șuță.

"Dacă anul trecut la Matematică, Română și Istorie nu au existat itemi obiectivi nici la Bacalaureat, nici la Evaluarea Națională, acum vor fi în proporție de 40%. În schimb, dacă vorbim de modele de subiecte pentru alte discipline la Bacalaureat precum științele socio-umane (Sociologie sau Psihologie), acestea aveau anul trecut itemi obiectivi în proporție de 30%. Însă, începând din acest an vor avea și ele tot 40%. Prin itemi obiectivi înțelegem mai multe tipuri de cerințe. De la grile, itemi binari (exemplu: să aleagă între Adevărat sau Fals) la itemi de tip pereche (termeni care trebuie asociați). Structura de bază a variantelor nu va fi modificată, iar toți itemii vor respecta ca și până acum programa școlară adoptată de Ministerul Educației. În concluzie, toate variantele de la examenele naționale vor avea itemi obiectivi începând cu acest an școlar", a declarat președintele CNEE, Marian Șuță, potrivit Adevărul.

Calendarul de desfășurare a examenului național de Bacalaureat în anul școlar 2018-2019

Prima sesiune a examenului național de Bacalaureat 2019 începe luni, 3 iunie, cu proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A). Conform calendarului aprobat prin ordin de ministru, proba va continua în data de 4 iunie și va fi urmată de evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (5 - 6 iunie).

În zilele de 7, 10 și 11 iunie este programată evaluarea competențelor digitale (proba D), iar în perioada 12-13 iunie se va desfășura evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C). Candidații de altă confesiune decât cea ortodoxă, care sărbătoresc Rusaliile în data de 10 iunie, pot fi programați pentru susținerea probei D în zilele de 7 și 11 iunie.

Prima probă scrisă - Limba si literatura română - Ea) - va avea loc luni, 1 iulie. Proba la Limba si literatura maternă - Eb)- este programată marți, 2 iulie, iar proba Ec) - proba obligatorie a profilului, miercuri, 3 iulie. Ultima probă scrisă - cea la alegere a profilului și specializării - proba Ed) - se va desfășura joi, 4 iulie.

Afișarea primelor rezultate este programată pentru data de 8 iulie (până la ora 12:00) și e urmată de depunerea contestațiilor (orele 12:00 - 16:00). Între 9 și 12 iulie vor fi soluționate contestațiile, în timp ce afișarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 13 iulie.

Înscrierile pentru susținerea examenului în prima sesiune se fac în săptămâna 27 - 31 mai 2019. Cursurile pentru clasele a XII-a și a XIII-a se încheie vineri, 31 mai.

A doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2019 are următoarea structură:

15 - 19 iulie: înscrierea candidaților

26 iulie: înscrierea candidaților care au promovat examenele de corigențe

21 august: limba si literatura română - proba Ea) - proba scrisă

22 august: limba si literatura maternă - proba Eb) - proba scrisă

23 august: proba obligatorie a profilului - proba Ec) - proba scrisă

26 august: proba la alegere a profilului și specializării - proba Ed) - proba scrisă

27 & 28 august: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română - proba A

29 august: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă - proba B

30 august & 2 septembrie: evaluarea competențelor digitale - proba D

2 – 3 septembrie: evaluarea competențelor lingvistice într-o limba de circulație internațională - proba C

3 septembrie: afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 - 16:00)

3 - 6 septembrie: rezolvarea contestațiilor

7 septembrie: afișarea rezultatelor finale.

Calendarul de desfășurare a Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2018-2019

Astfel, prima probă scrisă din cadrul EN VIII (limba și literatura română) va avea loc în data de 18 iunie 2019. Următoarea probă scrisă (matematică) se va desfășura în data de 20 iunie, iar ultima (limba și literatura maternă -pentru elevii care au studiat această disciplină) este programată în data de21 iunie.

Afișarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 25 iunie (până la ora 12:00), procedură urmată de înregistrarea contestațiilor, în intervalul orar 14:00 - 20:00. Examenul se va încheia sâmbătă, 29 iunie, cu afișarea rezultatelor finale.

Înscrierea absolvenților clasei a VIII-a în vederea participării la Evaluarea Națională se face în perioada 3 - 7 iunie 2019. Conform ordinului de ministru privind structura anului școlar 2018 - 2019, cursurile pentru clasa a VIII-a se vor încheia vineri, 7 iunie 2019.

Ulterior afișării rezultatelor, în perioada 3 - 7 iulie, absolvenții clasei a VIII-a și părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, vor completa opțiunile din fișele de înscriere pentru admiterea la liceu. Vor parcurge aceeași procedură și absolvenții clasei a VIII-a care doresc să fie admiși în licee din alt județ.

Verificarea de către părinți și candidați a fișelor, corectarea greșelilor în baza de date computerizată și listarea fișelor corectate din calculator sunt prevăzute în intervalul 4 - 8 iulie.

Repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat a absolvenților clasei a VIII-a este programată vineri, 12 iulie 2019.

sursa: www.romaniatv.net


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9339 secunde