Premieră cu actori de-a VII-a

Sceneta "I Love You, Harap-Alb…", fața hâdă a realității românești

2273
Sceneta
Ieri, la Colegiul Național de Arte "Regina Maria", în deschiderea festivității de premiere a elevilor care au obținut premii la etapa județeană a Olimpiadei de limbă, comunicare și literatură română, a avut loc un scurt moment artistic, ce a inclus și prezen-tarea, în premieră, a unei scenete intitulate "I Love You, Harap-Alb…".
Alăturarea unei declarații de dragoste pur americane cu unul dintre cele mai dragi personaje ale copilăriei noastre nu a fost deloc întâmplătoare.
Vulcanicul regizor și scenarist Val Sgarcea, de "obârșie" profesor de limba română la Școala nr. 12 "Bogdan Petriceicu Hașdeu", mărturisea despre acest proiect al său pus în scenă împreună cu prof. Dana Pahom: "Am experimentat fragmentul în 1981, cu o trupă de studenți, și în 1985, cu una de elevi de la țară (ambele cu premii naționale). Varianta de față, a treia, propune altă soluție estetică: teatrul bidimensional (două povești paralele și cu două planuri scenice distincte), cu un ancadrament de maxim dinamism".
Nu în cele din urmă, a dorit să dedice această premieră prof. Cristina Maria Ivan, inspector de limba română, cea care nu a încetat o clipă să creadă în harul acestui om de cultură al Constanței. Subscriem, pentru că asemenea profesori dăruiți catedrei și iubiți de elevi, în ciuda severității, prea rar mai întâlnim.
Cât despre scenetă, "îndrăgiți ros-tirea românească, și nu marionetele de la TV", acesta este mesajul celor aproape 20 de minute în care fetele împăratului vorbesc engleza și șarjează pațachinele de azi, Harap-Alb e doar un vânător de zestre, iar gâlcevile de la curtea Împăratului Roșu descriu scârbavnica condiție a poporului român.
Și pentru că au interpretat atât de veridic poate primul rol din viitoarea lor carieră, iată distribuția: Cristian Neagu (Gerilă), Andreea Verzia (Flămânzilă), Sabina Mănăstireanu (Setilă), Mădălina Șamata (Păsărilă), Ainur Beghin (Harap Alb), Emre Mujdaba (Roșu Împărat), Alexandru Harapu (Omul Împăratului), William Oncea(Ochilă), Cristiana Hondru și Cristina Huminic (fetele Împăratului), Bianca Mircescu (Povestitorul), Costel Ursuleanu (Bufonul), Ioana Gorgovan (Fata din vis), Oana Budu (Michael Jackson din vis) și Valentin Dospinescu (Menestrelul).
Le dorim mult succes la cele două festivaluri la care urmează să participe și despre care vom consemna cu siguranță!

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2025 secunde