Șarpele Glykon, reprezentat, de săptămâna aceasta, și în format 3D

298
Șarpele Glykon, reprezentat, de săptămâna aceasta, și în format 3D - sarpeleglykon2-1597590675.jpg

Articole de la același autor

Șarpele Glykon este o piesă unică în lume, ea fiind expusă, la acest moment, în expoziția de bază a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Începând de săptămâna aceasta, puteți admira valoroasa piesă și în model 3D. Statuia a fost lucrată dintr-o singură bucată de marmură și reprezintă un animal fantastic, cu trup de șarpe, bot de mamifer, ochi ficși ca ai unui câine, urechi și plete umane și coadă terminată printr-un smoc de păr, asemănătoare celei de leu.

Specialiștii instituției de cultură spun că șarpele Glykon era o zeitate protectoare a casei și a familiei, de origine micro-asiatică. Piesa a fost descoperită la Constanța, în anul 1962, dar datează de la sfârșitul secolului al II-lea - începutul secolului al III-lea d.Hr.

Șarpele Glykon a fost scos la suprafață în urmă cu aproximativ 58 de ani, cu prilejul săpăturilor realizate pentru construirea unui bloc de locuințe în perimetrul fostei gări a orașului Constanța. Acolo a fost descoperit un depozit de opere sculpturale ce conținea 24 de statui și basoreliefuri de marmură. Inițial, un muncitor a descoperit capul unei statui feminine, iar după ce au fost anunțați arheologii Muzeului de Istorie, a fost efectuată o cercetare sistematică de salvare.

Înălțimea statuii este de 66 cm, diametrul soclului este de 50 cm, iar lungimea șarpelui este de 476 cm. Capul este susținut de o bară lucrată în spirală, cu lungimea de 8,5 cm. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3446 secunde