Sărbători cu mărgele. Expoziţie online cu bijuterii handmade, la Constanţa

226
Sărbători cu mărgele. Expoziţie online cu bijuterii handmade, la Constanţa - sarbatoricumargele-1608133387.jpg

Articole de la același autor



Bijuteriile aduc un farmec aparte aceluia care le poartă, iar imaginea contemporană a unei ținute feminine fie urbane, fie rurale, este de multe ori pusă în valoare de bijuterii de tot felul, dar în special de cele inspirate din cultura tradițională, etnică. 
Tocmai de aceea, Galeria de Artă „Virgil Coman” găzduieşte, începând de marţi, 15 decembrie, o expoziţie virtuală de bijuterii handmade realizate de artista dobrogeană Epșen Memet. Lucrările pot fi vizionate pe pagina de Facebook a galeriei de artă. Intitulată „Moşaq sau Sărbători cu mărgele”, colecţia reuneşte bijuterii realizate în stilul specific cu simbolistică turcă, cu mărgele, broderii şi nelipsitul ochi de deochi.


„Așa cum îmi place să povestesc mereu, pe Epșen Memet am descoperit-o într-o lume misterioasă și bogată în simboluri a tătarilor dobrogeni, un artist desăvarșit pentru care bijuteria sau moșaq în limba tătară reprezintă mai mult decât o manifestare artistică, fiind o alegere personală a existenței al cărui scop este chiar manifestarea personalității sale”, explică Laura Stroe, preşedintele Asociaţiei Culturale Wild Art, organizatorul expoziţiei.


Epșen Memet spune despre ea că de mică i-au plăcut mărgelele. „Ţin minte că abia așteptam să merg la sora tatălui meu, o doamnă extrem de elegantă, pentru că mă lăsa să mă joc, defapt să mă împopoțonez cu mărgelele ei. Iar cutia în care erau păstrate  bijuteriile era de vis, o bijuterie și ea. Provin dintr-o familie în care toate femeile se pricepeau la lucrul manual. Bunica, țin minte că lucra o dantelărie extrem de fină, numită în limba tătară oya, cu acul, pe marginea baticului zis șember. Una dintre mătuși lucra celebrele macrame-uri, alta se pricepea la croitorie, iar cea mai mică tricota. Mama mea a cusut şi ea, în tinerețe, peretare. Crescând langă aceste femei, era imposibil sa nu mă molipsesc și eu, iar Moşaq s-a născut din dragoste pentru frumos şi tradiţii, din pasiune pentru bijuterie şi pentru mărgele”, povesteşte artista.


Prima bijuterie de inspirație tătară realizată de Epșen Memet a fost mâska/ muska, având rol de protectie. Dacă, în mod tradițional, aceasta este simplă și se poartă aproape de zona inimii, artista dobrogeană a ales să o scoată la lumină și să o decoreze cu broderie, mărgele și nelipsitul kozmoșaq - ochiul de deochi. Dar Epșen Memet nu realizează numai bijuterii de inspirație tătară și, în urma unei cercetări minuțioase asupra tradițiilor etnicilor dobrogeni, ea a creat bijuterii cu simbolistică turcă, frumoasele firkete, o exprimare stilizată,pe de o parte  a șemberului si a maramei turcești, pe de altă parte a tulpanului dobrogean. A experimentat și tehnica gherdanelor de inspirație ucraineană în diverse combinații de culori și nu lipsesc  bijuteriile moderne din diverse materiale, aur, argint, lemn, piele, cristale, perluțe și nisip.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9554 secunde