Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul. Milioane de români își serbează onomastica

223
Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul. Milioane de români își serbează onomastica - sfantulion-1578354441.jpg

Articole de la același autor

An de an, pe 7 ianuarie, românii sărbătoresc Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, zi în care îl cinstim pe cel care l-a botezat pe Hristos în Iordan.


Biserica a rânduit ca a doua zi după Botezul Domnului să fie cinstit soborul Sfântului Ioan Botezătorul, cel care L-a botezat pe Mântuitorul în apele Iordanului. Sf. Ioan Botezătorul este cel mai mare Proroc al Vechiului Testament și Înaintemergător al Domnului, pentru că a anunțat venirea lui Mesia, pregătind poporul să-L întâmpine.


Biserica creștină îl cinstește pe Ioan Botezătorul ca pe cel mai mare dintre sfinți, după fecioara Maria, iar iconografia ortodoxă îl reprezintă în icoana numită Deisis rugându-se împreună cu ea, ca mijlocitori pentru păcatele oamenilor.


De aceea, i-a închinat lui Ioan șase sărbători peste an: zămislirea lui (23 septembrie), nașterea (24 iunie), soborul lui (7 ianuarie), tăierea capului (29 august), prima și a doua aflare a capului lui (24 februarie) și a treia aflare a capului său (25 mai).


Sfânta Liturghie, la biserica "Sf. Ioan Botezătorul" din Techirghiol
Astăzi, începând cu ora 8.30, Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la biserica "Sf. Ioan Botezătorul" din Techirghiol, care își serbează hramul.


Mai bine de două milioane de români, din care mai mult de jumătate bărbați, își sărbătoresc astăzi onomastica. Cele mai populare nume sunt Ioan, Ion, Ioana și Ionela. Potrivit statisticilor publicate de Ministerul Afacerilor Interne, 2.033.809 români poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul. Dintre aceștia, 642.246 sunt femei și 1.391.563 sunt bărbați.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 28 August 2013
Stire din Cultură-Educație : Mâine, zi de post
Pagina a fost generata in 0.5183 secunde