Sărbătoarea Sfântului Ierarh Bretanion

703

Articole de la același autor

Astăzi, Biserica tomitană îl prăznuiește pe Sfântul Ierarh Bre-tanion, episcop de Tomis, prilej cu care, de la ora 9.00, Înaltpreasfințitul Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Sfin-ților ierarhi Nicolae și Bretanion și a Adormirii Maicii Domnului, din localitatea 23 August.
Născut în cetatea Capadociei, în secolul al IV-lea, Sfântul Bretanion a fost numit episcop al Tomisului, în jurul anului 360.
După încheierea unei campanii războinice împotriva goților, în anul 369, împăratul arian Valens (364-378) a intrat în biserica episcopală și i-a cerut lui Bretanion să participe la slujbe alături de arieni, așa cum arată istoricul Sozomen. Însă Ierarhul a refuzat să încalce hotărârile Sinodului I ecumenic (325), care condamna erezia ariană. (Arienii se îndoiau de dumnezeirea lui Iisus, considerându-l doar un mare om). Alături de credincioși, Sfântul Breta-nion a părăsit biserica episcopală, iar Împăratul Valens a vrut să-l exileze, dar s-a temut de o posibilă răscoală a sciților.
Sf. Bretanion, primul călăuzitor spiritual al Cuvioșilor Ioan Casian și Gherman din Dobrogea, a susținut și propovăduit viața ascetică și sihăstrească. Descoperirile arheologice au scos la suprafață biserici săpate în stâncă la Odorheiul Vechi, Butuceni, Trejureni, așezări rupestre ce cuprindeau peste 100 de chilii la Valea Răutului și Murfatlar. De asemenea, lui i se atribuie ridicarea unei bazilici la Niculițel, ale cărei ruine au fost descoperite în 1971.
Istoricii bisericești afirmă că Sfântul Ierarh Bretanion a avut un rol esențial în trimiterea la Capadocia a moaștelor Sfântului Mucenic Sava de la Buzău. De asemenea, se crede că el a participat la redactarea "Actului martiric" al Sfântului Sava, trimis Bisericii din Capadocia odată cu moaștele acestuia. Faptele reies din cele câteva scrisori pe care Sf. Vasile cel Mare i le-a adresat, se pare, lui Bretanion, în care episcopului tomitan i se mul-țumește pentru eforturile depu-se în sensul ducerii moaștelor Sf. Sava înapoi în țara natală.
Se consideră, astfel, că Sfântul Vasile cel Mare și Sfântul Ierarh Bretanion se aflau în strânsă legătură, cu atât mai mult cu cât aveau în comun nu doar dorința de a apăra ortodoxia, ci și activitatea misionară de la Dunăre. Interesele comune au creat între cei doi sfinți o prietenie puternică, Bretanion devenind, astfel, primul episcop tomitan care a pus bazele unei relații între Biserica Ortodoxă și unul dintre cei mai importanți Părinți ai creștinătății.
Sf. Bretanion a trecut în lumea celor veșnice înainte de anul 381, Biserica Ortodoxă prăznuindu-l pe 25 ianuarie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 07 Ianuarie 2011
Stire din Cultură-Educație : Crucile au sfințit marea
Pagina a fost generata in 0.6852 secunde