Sărbătoarea Sfântului Andrei, apostolul care a creștinat România

1407
Sărbătoarea Sfântului Andrei, apostolul care a creștinat România - 63f169ab46b0511a90cbeb01b488169e.jpg
Astăzi îl sărbătorim pe Sfântul Andrei, apostolul care a propovăduit cuvântul lui Iisus Hristos pe teritoriul României. Frate al lui Simon Petru, Sf. Andrei s-a numărat printre cei 12 apostoli ai Domnului, dar și printre primii ucenici ai Sfântului Ioan Botezătorul, pe care l-a auzit spunând "Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii" (Ioan 1,29), fiind martor la botezul Domnului.
Chemarea Sf. Andrei la apostolie este relatată de Sfântul Apostol și Evanghelist Matei: "Pe când Iisus umbla pe lângă Marea Galileii, a văzut doi frați, pe Simon ce se numește Petru și pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja în mare, căci erau pescari. Și le-a zis: Veniți după Mine și vă voi face pescari de oameni. Iar ei, îndată lăsând mrejele, au mers după El" (Matei 4, 18-20 și Marcu 1, 16-18).
Sfântul Apostol Andrei a propovăduit pentru prima dată Evanghelia pe teritoriul dintre Dunăre de Mare, precum și dincolo de Prut.
Părintele Eugen Tănăsescu, directorul Radio Dobrogea, subliniază rolul esențial pe care l-a avut Sf. Andrei în creștinarea românilor: "Poporul nostru a cunoscut creștinismul prin Sfântul Apostol Andrei, cel dintâi chemat la misiune apostolică de către Mântuitorul Iisus Hristos. Ne simțim foarte legați de Sf. Apostol Andrei, întrucât creștinismul românesc e de origine apostolică. Noi n-am cunoscut creștinismul prin intermediari, ci direct de la ucenicii mântuitorului Hristos".
Mii de pelerini din toată țara sunt așteptați astăzi la Mănăstirea "Peștera Sfântului Andrei", acolo unde apostolul a locuit o perioadă, pentru a-l prăznui pe ocrotitorul și creștinătorul românilor. Sfânta Liturghie arhierească va începe la ora 9, când se va sfinți și cel mai mare triptic de icoane pictate pe lemn. Sărbătoarea va fi marcată și la Casa de Cultură, unde, începând cu ora 17.00, va avea loc un concert susținut de corale din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, Seminarului Teologic Constanța și Facultății de Teologie a Universității "Ovidius".

Peste 600.000 de români serbează onomastica
Din cei 644.994 de români sărbătoriți de Sfântul Andrei, 322.667 sunt bărbați, iar 322.327 sunt femei: Andreea (271.875 de persoane), 23.381 sunt Andra, iar 20.090 - Andrea.
Cu prilejul acestei mari sărbători a creștinătății, redacția "CUGET LIBER" urează tuturor celor ce poartă acest nume sfânt La mulți ani cu sănătate!

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 30 Noiembrie 2010
Stire din Cultură-Educație : Cum să-ți omori șeful
Pagina a fost generata in 1.5675 secunde