Sărbătoare creștinească. Care este povestea Înălțării Sfintei Cruci

379
Sărbătoare creștinească.  Care este povestea Înălțării  Sfintei Cruci - dervent-1536757668.jpg

Articole de la același autor

Biserica Ortodoxă bifează, mâine, 14 septembrie, o mare sărbătoare importantă: Înălțarea Sfintei Cruci. Cu această ocazie, IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, va oficia, începând cu ora 8.45, Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent. După aceea, el va conduce o procesiune spre Izvorul Tămăduitor din apropiere, unde va avea loc slujba de sfințire a apei.

Această sărbătoare amintește de două momente importante din istoria lemnului Sfintei Cruci, pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos.

Primul moment, au precizat reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului, a fost înălțarea solemnă a Sfintei Cruci înaintea credincioșilor din Ierusalim, în data de 14 septembrie 335, de către patriarhul Macarie, după ce lemnul Crucii a fost descoperit de către mama sfântului împărat Constantin cel Mare, împărăteasa Elena.

Al doilea moment este tot o înălțare solemnă a lemnului Sfintei Cruci înaintea credincioșilor din Ierusalim, în ziua de 14 septembrie 630, de către patriarhul Zaharia al Ierusalimului. Fețele bisericești spun că Înălțarea Sfintei Cruci este zi de post, pentru că amintește de Patimile, Răstignirea și moartea pe Cruce a Mântuitorului.

În ceea ce privește istoria Sfintelor Cruci de la Dervent, aceasta poate fi reconstituită, parțial, cu ajutorul povestirilor din popor, transmise din generație în generație. Astfel, tradiția vorbește despre patru creștini care au fost condamnați la moarte de către conducătorul cetății Dervent. Aceștia au fost duși în arenă și supuși unor torturi greu de imaginat. Pe locurile unde au fost martirizați au fost găsite patru pietre crescute în formă de cruce.

Istoricii spun că imediat după Războiul de Independență, un cioban surdo-mut din Coslugea și-a găsit vindecarea la crucile de leac de la Dervent.  

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7512 secunde