Săptămâna Mare este dedicată curățirii trupului

271
Săptămâna Mare este dedicată curățirii trupului - saptamanamare-1586792784.jpg

Articole recomandate

Am intrat în Săptămâna Mare. Peste doar câteva zile, creștinii ortodocși vor sărbători Paștele. Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor este de o importanță covârșitoare, iar țăranul din satul tradițional i-a acordat întotdeauna importanța cuvenită, punând un accent deosebit pe curățenia sufletească, dar și pe cea a trupului și a locuinței.

Directorul Muzeului de Artă Populară Constanța, Maria Magiru spune că, în Săptămâna Mare, întreaga gospodărie trebuie să fie pregătită din timp pentru Paște, "praznicul praznicelor și sărbătoarea sărbătorilor". Ea a precizat că, în această perioadă, totul trebuie să fie în bună orânduială. "Întreaga locuință, începând de la camera de zi până la camera curată, este primenită cum se cuvine, la fel și gospodăria cu anexele sale. Gardurile sunt reparate, buruienile smulse, grădina cu flori pentru biserică îngrijită cum se cuvine, la fel și pomii fructiferi cărora li se văruiesc trunchiurile, gest cu valoare estetică și practică, varul ținând departe dăunătorii. Toate acestea fiind făcute din timp, zilele din Săptămâna Mare sunt dedicate, cu precădere, curățirii trupului și pregătirii pentru marele praznic al Învierii", a declarat aceasta.

Pentru a pătrunde în atmosfera satului tradițional, muzeografii constănțeni vă propun să pășiți simbolic, prin intermediul fotografiilor de pe site-ul instituției, în camera unei case țărănești de la Oltina, de la sfârșitul secolului al XIX-lea, pe care Muzeul de Artă Populară a strămutat-o la Mănăstirea Dervent și a amenajat-o astfel încât oricine îi trece pragul să poată face o incursiune în timp.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5195 secunde