Săptămâna Luminată: LUNEA ALBĂ. Ce trebuie să faci azi pentru sporul casei

133
Săptămâna Luminată: LUNEA ALBĂ. Ce trebuie să faci azi pentru sporul casei - 17351311600580823472138400597666-1523258468.jpg

Articole recomandate

Creștinii ortodocși și greco-catolici sărbătoresc, luni, doua zi de Paște. În biserici se oficiază aceeași slujbă care a avut loc în noaptea Învierii și Sfânta Liturghie. Prin Învierea Domnului Iisus Hristos din morți, cei din popor cred că Raiul se deschide tuturor sufletelor reținute în prinsoarea iadului începând de la Adam și până la venirea Mântuitorului și rămâne deschis de la Înviere până la Duminica Tomei.


Preoții poartă în mână, atunci când binecuvântează în timpul slujbelor, aceeași lumânare aprinsă cu care au împărțit Lumina în noapte de Paște. Tot luni începe Săptămâna Luminată, când totul stă sub semnul Luminii – simbolul învierii lui Hristos.

Credincioșii se salută cu "Hristos a Înviat!" și răspund cu "Adevărat a Înviat!", timp de 40 de zile, până la Înălțare.

Lunea din Săptămâna Luminată poartă numele de Lunea Albă. Fiind prima zi după Duminica Paștelui, este considerată ziua în care se deschid porțile Raiului și ale iertării, astfel că orice persoană care moare în această zi nu mai trece prin Judecata de Apoi. Tradiția spune că trebuie să stropești casa cu agheazmă și să dai de băut la rude. În unele zone se merge cu obiceiul "udatului" și al umblatului cu pasc apentru vestirea Învierii.

În a doua zi de Paște, se obișnuieste ca finii să se ducă în vizită la nași, cu colaci, pasca și ouă roșii, iar copiii merg la părinți. Nașii trebuie să îi ospăteze pe fini, tradiția spunând că aceștia mergeau împreună la hora satului.

În cea de-a doua și în cea de-a treia zi de Paște avea loc stropitul ritual cu apă, în amintirea readucerii la viață a fetei de evreu, care a leșinat la aflarea veștii învierii lui Iisus, prin stropirea ei cu apă de către tinerii care treceau întâmplător prin zonă.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 07 Aprilie 2018
Stire din Cultură-Educație : Lumina Sfântă s-a aprins la Ierusalim
Sâmbătă, 07 Aprilie 2018
Stire din Cultură-Educație : De ce se taie mielul de Paște
Pagina a fost generata in 1.728 secunde