Sânzienele, o legendă 100% românească

399
1

Articole de la același autor

Sâmbătă, sărbătorim nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare cunoscută în popor sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica. Nașterea prorocului Ioan Botezătorul s-a petrecut cu șase luni înaintea nașterii Lui Iisus Hristos și a fost vestită de îngerul Gavriil lui Zaharia.

Ioan Botezătorul a avut rolul de a pregăti lumea pentru venirea lui Hristos prin proorocirile sale.

Pe lângă însemnătatea religioasă a acestei zile, există și o sumedenie de tradiții și obiceiuri practicate în această zi.

Potrivit mitologiei, Sânzienele sunt fete frumoase care umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă, dansează și vindecă bolnavii, însă dansul lor nu trebuie să aibă spectatori, pentru că cine le vede ori rămâne mut ori înnebunește.

Dansul lor face ca holdele să rodească, femeile să aibă copii sănătoși, iar celor care vor să se căsătorească le este dezvăluit ursitul. În această zi, se culeg flori de sânziene de pe câmp, se împletesc cununi și se așează pe capetele fecioarelor care se prind în horă, în mijlocul satului. Nu se știe cât la sută este adevăr din această poveste, cert este că planta chiar are efecte miraculoase, fiind considerat un minunat remediu fitoterapeutic.

Comentează știrea

Catalin
24 iunie 2017
De fapt ...

Sanzienele , sau Dragaica , au fost integrate , oarecum fortat , crestinismului romanesc , desi sunt din perioada dacica , adica precrestina , sau pagana . Celebrand obiceiuri dacice stravechi , pamantene , naturale , omenesti , legate de un anumit anotimp , de anumite comportamente la o anumita varsta si drept urmare de anumite ritualuri practicate de comunitatile locale pentru o mai buna integrare cu Natura si cu Universul , care nu au absolut nicio legatura cu invatatura crestina . Nu au legatura nici cu Ioan Botezatorul , nici cu IIsus Hristos , nici cu Sf. Maria si nici cu Dumnezeul ortodox , nici cu popii , sau cu calugarii ortodocsi ... Pentru o mai buna intelegere , a se citi Mircea Eliade ...

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9483 secunde