Sănătatea pe primul plan! Separatoare de plexiglas în clasele şcolilor constănţene

759

Articole de la același autor

Până la începerea anului şcolar, nu au mai rămas decât câteva zile, iar părinţii nu ştiu sigur cum vor învăţa elevii, dacă vor fi în siguranţă sau nu, cum vor fi orarele etc. Ce se ştie la acest moment este că autorităţile locale, împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, încearcă să le asigure acestora condiţii pentru desfăşurarea orelor.

Prefectul judeţului, George Niculescu, şi şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, prof. Sorin Mihai, s-au gândit să amplaseze în clase separatoare de plexiglas între elevi, care vor fi achiziţionate, însă, din bugetul unităților de învățământ. Desigur, această măsură va fi luată numai în acele unităţi de învăţământ în care nu se va putea respecta distanțarea fizică între cursanţi.

„Începem acest an şcolar într-un context complicat, dar în centrul atenţiei trebuie să stea nevoia de educaţie a elevilor din judeţul Constanţa. Alături de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană, am clarificat faptul că rolul acestui perete de plexiglas este important. Rolul acestui perete de plexiglas, adăugat la faptul că elevii vor purta şi mască de protecţie, va face ca transmiterea acestui virus să fie mai puţin probabilă. Acesta trebuie montat în sălile de curs unde nu se poate respecta distanța de un metru între elevi”, a declarat prefectul George Niculescu.

Şcoli care vor funcţiona cu rezervoare de apă

Pe lângă lipsa acestor separatoare de plexiglas, unele unităţi din mediul rural se confruntă şi cu lipsa apei curente. Acesta este motivul pentru care inspectorul școlar general are în plan deplasarea în școlile în care nu există alimentare cu apă, pentru a vedea ce măsuri au luat autoritățile.

„Voi merge, până la data de 11 septembrie, în acele localități în care avem unități de învățământ care nu sunt racordate la rețeaua de apă și de canalizare. Acestea vor putea să funcționeze temporar, pe o durată de maximum 90 de zile, cu rezervoare de apă pentru elevi, cu pahare de unică folosință, așa cum se prevede în ordinul comun semnat de Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății.

În plus, vreau să văd care au fost măsurile luate în unitatea de învățământ, respectiv în localitatea respectivă, astfel încât să începem anul școlar cu bine. Am convingerea că, în cele din urmă, vom depăşi orice problemă şi vom începe anul şcolar aşa cum trebuie, cu precauţie şi cu încrederea că este cel mai bun lucru pe care trebuie să-l facem. Până miercuri, 9 septembrie, ora 14.00, am cerut tuturor instituţiilor să ne transmită scenariile cu care vor debuta în anul şcolar şi acele proceduri pe care trebuie să le aibă în vedere, cu privire la activităţile care se vor derula pe parcursul anului şcolar”, a declarat prof. Sorin Mihai.



Trei scenarii


De precizat că scenariile pe care şcolile le vor comunica ISJ trebuie avizate şi de DSPJ. Care sunt aceste scenarii? Scenariul 1 presupune accesul tuturor elevilor în şcoală. Scenariul 2 presupune prezenţa în unitate a elevilor din clasa pregătitoare, clasele I-IV şi clasa a XII-a. Restul elevilor, în funcţie de structura funcţională a unităţii, de săli, vor participa la scenariul hibrid, adică 1-2 săptămâni la școală. Al treilea scenariu prevede că activitatea se desfăşoară numai online. „Conducerea va propune un scenariu, care urmează a fi aprobat de ISJ, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană. Pe baza acestor propuneri, Consiliul Judeţean va decide scenariul pe baza căruia vor funcţiona unităţile de învăţământ”, a adăugat dr. Mirela Calboreanu, de la DSP Constanţa. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3414 secunde