Sâmbătă, se sărbătoresc doi mari sfinți dobrogeni: Epictet și Astion

272
1
Sâmbătă, se sărbătoresc doi mari sfinți dobrogeni: Epictet și Astion - epictetsiastion-1499271827.jpg

Articole de la același autor

Sâmbătă, 8 iulie, Biserica Ortodoxă Română îi cinstește pe sfinții mucenici dobrogeni Epictet și Astion, de la Halmyris. 


Sfinții Epictet și Astion, cei mai vechi mucenici de pe teritoriul României, au pătimit aproape de actualul sat Dunavățul de Jos, în cetatea Halmyris (Tulcea). Potrivit actului martiric, păstrat astăzi doar într-o copie din secolul XV, ei au pătimit în anul 290, ca urmare a persecuției dezlănțuite de împăratul Dioclețian (284-305). 


Sfintele moaște au fost descoperite, după 1700 de ani, pe 15 august 2001. Săpăturile arheologice au fost întreprinse de o echipă condusă de către arheologii Mihail Zahariade și Ovidiu Bounegru. După descoperirea sfintelor moaște în cripta situată sub altarul bazilicii de la Halmyris, IPS Teodosie a sprijinit realizarea expertizei antropologice pentru identificarea sfintelor moaște, apoi, printr-o slujbă solemnă, le-a redat cultului, fiind așezate spre cinstire în Catedrala arhiepiscopală din Constanța, apoi o parte din sfintele moaște au fost dăruite mănăstirii Halmyris, din apropierea fostei cetăți. 


XXX 


Cu acest prilej, programul IPS Teodosie va fi următorul: vineri, 7 iulie, de la ora 18.00, va oficia slujba Vecerniei la biserica "Sfinții Epictet și Astion" din Constanța (Aleea Veteranilor, nr. 11, zona km. 5); sâmbătă, 8 iulie, va răspunde invitației PS Visarion, Episcopul Tulcei, și va fi prezent, de la ora 9.00, la Sfânta Liturghie oficiată la mănăstirea Halmyris, jud. Tulcea; duminică, 9 iulie, de la ora 8.00, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea "Sfinții Epictet și Astion" de la Capidava, jud. Constanța, așezământ monahal ce își cinstește ocrotitorii.


Comentează știrea

Gigi
6 iulie 2017
Si ?

Astia doi ,,sfinti'' , au fost greci . Clar ! Ce legatura au cu poporul nostru , cu protovalahii , cu biserica romaneasca ? Se stie , ca in cele trei provincii medievale romanesti , organizarea institutionala s-a facut timid , dar nu prin romani , ci prin greci , bulgari si sarbi , incepand din secolele XI - XIII . Abia din secolul al XV -lea , se poate vorbi despre institutii bisericesti , aflate cumva sub controlul domniei si oricum , exportatoare de averi catre manastirile si bisericile din Grecia pana in secolul al XIX - lea , cand domnul Cuza le-a spus stop ! Ca si acum , berbecii din BOR au conturi secrete in Cipru si in off-shore-uri , ca sa traiasca bine perpetuu , ca cine stie ce prapad ateu va veni curand , iar pupatorii de moaste si si cumparatorii de lumanari , deci toate oile ortodoxe , se vor imputina numeric , iar pulimea in sutana o sa faca foamea si setea ... Haleluia , mancati-as !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5278 secunde