"Sala funerară" a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța este redeschisă publicului

2197

Articole de la același autor

La Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța se redeschide, astăzi, sala cu numărul șase, intitulată "Sala de artă sculpturală, votivă și funerară", sau "Sala funerară", piesa cea mai importantă fiind sicriul cu scheletul unei femei, descoperit la Olimp în anul 1970.
Cercetătorul științific gradul I, dr. Zaharia Covacef, din cadrul MINAC, ne-a povestit, în detaliu, istoria scheletului de femeie, atribuit secolului 2 d. Hr. Astfel, în timpul lucrărilor de construcție a unor vile în stațiunea Olimp, a fost descoperit un mormânt într-un sarcofag de marmură, în interiorul căruia se afla un sicriu de lemn bine conservat.
Sarcofagul era închis ermetic și izolat cu o bandă de mortar. După eliberarea capacului, s-a putut observa sicriul cu corpul defunctei, acoperit cu multe ghirlande de flori și jerbe. Pe cap avea o coroană de aur, pusă pe un suport de lemn, având în centru un safir și frunze de stejar sculptate în aur. Pe piept avea o ghindă de bronz cu un decor în relief, înfățișând simboluri referitoare la viața de după moarte.
De asemenea, alături de schelet s-au mai găsit două cutii, una conținând borcane cu diverse substanțe, iar cealaltă obiecte personale: fard, o pungă împletită din paie, în care s-au găsit o piatră de jad, o linguriță din os, un fus cu ață, precum și doi dinți de-ai femeii, necesari pentru a trece "întreagă" vama către lumea de dincolo.
De asemenea, între sicriu și sarcofag s-au găsit trei unguentarii (flacoane din sticlă sau ceramică), vase din sticlă și un opaiț din bronz. Totodată, femeia a fost înmormântată alături de cinci perechi de pantofi și de sandale, cu tălpi de plută și vârfurile ascuțite, cu urme de împletitură din piele și aur, dar și cu o colecție de bijuterii - trei coliere fine din aur, o pereche de cercei, două inele, unul cu o gemă de rubin, pe care era gravat bustul zeiței Diana.
La picioarele femeii s-a găsit o căldare din sticlă, conținând tămâie și crenguțe, iar lângă sicriu se afla un toiag. Așa cum ne spune dr. Covacef, în momentul în care a fost descoperit, sicriul era rupt la picioare, ajungându-se la concluzia că acesta era mai lung decât sarcofagul, astfel că s-a impus tăierea lui. Printre obiectele cu care a fost înmormântată femeia se aflau și două monede din timpul Împărătesei Faustina Junior.
Pe veșmintele sale s-au putut observa, în zona pieptului, o țesătură cu un model în dungi, iar mânecile aveau un model în spirală. Sub corpul său se aflau o saltea acoperită cu o stofă roșie și o pernă foarte mare.
Un lucru foarte interesant dezvăluit de dr. Covacef este faptul că, atunci când s-a ridicat scheletul, au fost găsite globul ocular, limba, o bucată de creier și o parte din plămânii femeii, ceea ce înseamnă că a beneficiat de o îmbălsămare specială. În urma analizelor, s-a stabilit că femeia avea în jur de 55 de ani și suferea de un reumatism al mâinilor. Se pare că a avut un rol important în societatea callatiană, cercetătorii bănuind chiar că poate fi vorba despre o preoteasă.
Directorul MINAC, dr. Gabriel Custurea, ne-a spus că "Sala de artă sculpturală, votivă și funerară" a fost închisă pe timpul verii, iar decizia de a o redeschide a fost luată odată cu încheierea lucrărilor de reabilitare. Pe lângă sicriul descoperit la Olimp, sala mai cuprinde basoreliefuri cu reprezentări ale unor divinități, frize de calcar cu personaje feminine din secolul III, precum și o statuetă înfățișându-l pe zeul Jupiter Dolichenus, descoperită în toamna anului trecut de un localnic din Ovidiu.
Directorul Custurea a anunțat că și alte săli ale primului etaj urmează să fie reabilitate, tot prin forțele proprii ale muzeului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 03 Februarie 2010
Stire din Cultură-Educație : La mulți ani, Lucian Iancu!
Miercuri, 03 Februarie 2010
Stire din Cultură-Educație : Voluntari americani la catedra de engleză
Pagina a fost generata in 1.8473 secunde