S-a votat! Fructe proaspete pentru școlari și preșcolari

501
S-a votat! Fructe proaspete pentru școlari și preșcolari - sutedefructesilegumedonatedeelev-1493809265.jpg

Articole recomandate

Școlarii și preșcolarii din grădinițele de stat autorizate sau acreditate și particulare acreditate vor putea beneficia, începând cu anul școlar 2016 – 2017, de fructe proaspete. Camera Deputaților a votat, miercuri, cu unanimitate de voturi, Ordonanța de Urgență a Guvernului 66/2016 privind implementarea programului de încurajare a consumului de fructe proaspete în școli.

Începând cu anul școlar 2016 – 2017, de prevederile legii beneficiază, pe lângă școlari, și preșcolarii din grădinițele de stat autorizate/acreditate și particulare acreditate. Fructele proaspete distribuite elevilor și preșcolarilor, perioada și frecvența distribuției, limita valorii zilnice elev/preșcolar, precum și fondurile necesare pentru distribuția de fructe se stabilesc și se actualizează anual prin hotărâre a Guvernului, în funcție de evoluția prețurilor și tarifelor.


Sumele se suportă din bugetele locale ale județelor, respectiv ale sectoarelor municipiului București. Ordonanța prevede că dreptul de a primi fructe proaspete îl au elevii/preșcolarii prezenți la cursuri.


În octombrie anul trecut Guvernul a decis ca și preșcolarii să beneficieze de acest program. Executivul spunea, atunci, că prin extinderea grupului-țintă al acestui program la preșcolari, se încurajează consumul de fructe proaspete de către copii, pentru conștientizarea de către aceștia a beneficiilor unei alimentații sănătoase bazată pe consumul de fructe proaspete.

Pe de altă parte, măsura elimină inechitățile și discriminarea dintre preșcolari și școlarii care urmează cursuri în aceleași unități de învățământ.


Programul este destinat tuturor copiilor din grupul țintă, indiferent de statutul social. Extinderea programului de încurajare a consumului de fructe proaspete reprezintă totodată o oportunitate pentru sectorul românesc de fructe în diversificarea și dezvoltarea activităților de producție și comercializare. 


"Pe termen lung, implementarea acestui program, la o vârstă la care se formează obiceiurile alimentare, poate contribui la reducerea cheltuielilor destinate diferitelor afecțiuni cauzate de o alimentație nesănătoasă", mai spunea Guvernul.

Fondurile necesare extinderii programului către preșcolari, pentru anul școlar 2016-2017, sunt în valoare de aproximativ 13 milioane lei, reprezentând efort financiar exclusiv al bugetului de stat.

Camera Deputaților este for decizional, astfel că legea merge la promulgare, la șeful statului.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.2535 secunde