S-a stins din viață regizorul Cornel Todea

556
1

De numele regizorului Cornel Todea se leagă frumosul festival ce se petrece, zilele acestea, la Mangalia, în organizarea UNITER. În calitate de director artistic, Gala Tânărului Actor HOP a fost prezentată ani de-a rândul, începând cu anul 1998, de cel care ieri a trecut în neființă la vârsta de 76 de ani.

Licențiat al Facultății de Regie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografie București, în anul 1959, Cornel Todea a fost regizor artistic de televiziune timp de 27 de ani, Director al Redacției Teatru - Film la TVR, între 1969-1971, iar din 1987, regizor și director al Teatrului "Ion Creangă". A pus în scenă peste 50 de piese la Teatrul Național București, Teatrul Nottara, Teatrul Național Iași, Teatrul Național Cluj, Teatrul din Piatra Neamț, Teatrul Mic, Teatrul Bulandra, Teatrul "Ion Creangă".


În televiziune a semnat regia la peste 200 de spectacole de teatru, emisiuni muzicale, de divertisment, filme artistice și documentare de TV la TVR și a peste 300 de talk-show-uri: AS Show (la Tele7 ABC), Dintre Sute de Catarge, 7 Arte (la TVR), Scena (TVR Cultural).


Pentru activitatea sa, Cornel Todea a primit numeroase premii, între care: premiul UNITER pentru teatru TV pentru piesa "Totul e un Joc" (1998), premiul național pentru spectacolul "Pinocchio" acordat de Ministerul Culturii și Cultelor (2003), premiul pentru cel mai bun spectacol acordat la Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii 100, 1.000, 1.000.000 de Povești, ediția I, pentru spectacolul "Harap Alb" (2005), premiul UNITER pentru teatru pentru copii (2006), premiul pentru cel mai bun spectacol pentru copii la Festivalul "Magic Curtain" din Bulgaria, pentru spectacolul "Pinocchio" (2009) și premiul de excelență acordat de Municipiul București pentru Artele Spectacolului (2009).


Todea a fost decorat cu Ordinul "Serviciu Credincios" în grad de Cavaler pentru activitatea din teatru.
Trupul neînsuflețit va fi depus sâmbătă, 1 septembrie, între orele 11:00 și 15:00, la sala Rapsodia de pe Lipscani nr. 53, sala temporară a Teatrului "Ion Creangă". Înmormântarea va avea loc duminică 2 septembrie, la prânz, pe Aleea Artiștilor din Cimitirul Bellu.

Comentează știrea

christian louboutin las vegas
28 februarie 2014
christian louboutin las vegas

christian louboutin armadillo bride 120mm sandals black ivory Stiri Cultură-Educație : S-a stins din viață regizorul Cornel Todea | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online christian louboutin las vegas http://redfinwebsites.com/images/christian-louboutins-on-sale.asp

Articole pe aceeași temă

Luni, 20 August 2012
Stire din Eveniment : CARNAGIU în județul Constanța
Pagina a fost generata in 0.5654 secunde