S-a dat startul strategiei! Planuri pentru construirea unui Palat al Culturii la malul mării

1580

Articole de la același autor

Primăria Constanţa lansează în dezbatere publică proiectul privind Strategia culturală a municipiului pentru următorii zece ani. Documentul poate fi consultat pe site-ul instituţiei, până pe 28 octombrie, iar constănţenii sunt invitaţi să transmită propuneri, sugestii sau opinii. Proiectul a fost elaborat de un grup executiv de lucru, format din managerii instituţiilor de cultură, profesori universitari, inspectori şcolari, dar şi reprezentanţi ai comunităţilor etnice din municipiu, şi coordonat de dr. Dorin Popescu, consilierul personal cu atribuţii în domeniul culturii al primarului Vergil Chiţac.



„Vitalitatea culturală a municipiului Constanţa este modestă. Motivaţia elaborării unui cadru strategic pentru sectorul cultural are la bază considerente precum necesitatea conectării municipiului la procesele culturale de calitate şi de amplitudine, valorizarea şi potenţarea patrimoniului cultural material şi imaterial existent, neglijat şi abandonat, dar şi consolidarea capacităţii municipiului de a livra, asigura, facilita şi gestiona servicii publice de calitate în domeniul culturii”, precizează dr. Dorin Popescu.

Potrivit acestuia, viitoarea Strategie culturală va avea şapte axe distincte. Este vorba despre Peninsula – coroana culturală a Constanţei, Infrastructura, Mozaicul şi Multiculturalitatea, Administraţia, Coeziunea, Cetatea şi Creativitatea. Astfel, grupul de lucru propune construirea unui obiectiv cultural de impact în zona peninsulară. „Un asemenea obiectiv este de interes local prioritar şi urgent în domeniul cultural şi este de utilitate publică la nivelul municipiului Constanţa. Cel mai fezabil proiect de acest gen este Casa lui Ovidius, proiectul cultural de anvergură, asumat de către actuala administraţie locală”, se arată în document.

Circuite turistice şi galerie a oamenilor politici

În ce priveşte axa de infrastructură, Strategia prevede că „prioritatea zero trebuie să o reprezinte construirea unui spaţiu multifuncţional modern, care să poată găzdui evenimente de mari dimensiuni în domeniu, cum ar fi concerte, spectacole – un Palat local al culturii”. Acesta ar putea fi utilizat şi de către instituţiile publice de cultură şi operatorii culturali independenţi din judeţ, prioritate având Teatrul de Stat Constanţa şi Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”. Referitor la acestea, este subliniată şi lipsa unor săli de spectacole la standarde decente.

„Este nevoie de dezvoltarea infrastructurii de care dispun în prezent cele două instituţii teatrale. Pentru desfăşurarea de spectacole şi concerte de mare amploare, este nevoie de o sală de concerte modernă şi de mari dimensiuni, cu funcţionalitate autonomă sau integrată într-un obiectiv de infrastructură culturală cu destinaţii multiple”, mai precizează dr. Dorin Popescu.

Strategia mai prevede şi crearea de circuite cultural-turistice, care să pună în valoare obiectivele cu potenţial cultural, istoric şi arhitectural, clădirile istorice şi de patrimoniu, dar şi o galerie a marilor oameni politici ai României, care au marcat dezvoltarea Constanţei, precum şi organizarea de numeroase evenimente culturale.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8388 secunde