€ 4.7205
£ 5.2885
$ 4.1484

Mai multe ştiri online:

Revoltă la Colegiul Tehnic de Marină "Alexandru Ioan Cuza"! "De ce trebuie să părăsim școala noastră și să vină alții în locul nostru?"

Ştire online publicată Luni, 15 Ianuarie 2018. Autor: Andreea PERHAIȚĂ
Elevii și profesorii Colegiului Tehnic de Marină „Alexandru Ioan Cuza“ din Constanța vor participa, astăzi,, la ora 10.45, la un protest în curtea liceului, prin care vor să atragă atenția autorităților că nu sunt de acord cu decizia acestora de a fi mutați într-o altă locație. 


Aceștia ar trebui ca, de la începutul anului școlar 2018 – 2019, să își desfășoare activitatea în altă parte, nu se știe încă unde, pentru că actuala lor bază materială va fi preluată de Ministerul Apărării Naționale în vederea reînființării Liceului Militar de Marină.


Tinerii se tem ca liceul lor să nu fie desființat sau să fie nevoiți să facă naveta cine știe până în ce parte a orașului, iar profesorii se tem să nu își piardă elevii, mulți dintre ei cu posibilități financiare reduse. Cu toții au semnat un memoriu pe care îl vor transmite, astăzi, către toate instituțiile abilitate, de la Ministerul Apărării Naționale, Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Primăria Constanța, pentru a solicita rămânerea colegiului în actuala locație. 


„Colectivul de elevi și cadre didactice de la Colegiul Tehnic de Marină «Alexandru Ioan Cuza» este bucuros de înființarea prestigiosului Liceu Militar de Marină, dar este, în același timp, consternat de faptul că va fi evacuat din propria casă, întreținută cu atât efort de părinți, elevi și profesori. Suntem un liceu cu tradiție de mai bine de 40 de ani, singurul cu profil de marină comercială din țară (fostul Navrom), situat într-un oraș cu ieșire la mare, iar elevii noștri ne fac cinste, fiind absolvenți ai Universității Maritime sau ai Academiei Navale «Mircea cel Bătrân». Chiar dacă nu sunt considerați elevi de elită, așa cum sunt cerințele la un liceu militar, și elevii noștri au aceleași drepturi de a studia într-un sediu cu o bază materială bună, așa cum a fost catalogată cea a școlii noastre de către reprezentanți ai MApN-ului și ai ISJ-ului. Nu înțelegem de ce trebuie să părăsim școala noastră și să vină alții în locul nostru! Pentru că sunt elevi mai buni? Nu toți copiii au aceleași drepturi??? Dacă se dorește reînființarea Liceului Militar de Marină, se poate în fostul lor sediu din cartierul Coiciu sau într-un sediu nou, să fie dotat și să devină optim pentru o școală de elită, nu să fie alungați, din propria casă, aproape 600 de elevi și relocați în spații improprii educației! Dorim șanse egale la o educație de calitate!”, transmit, într-o singură voce, elevii și cadrele didactice de la Colegiul Tehnic de Marină „Alexandru Ioan Cuza”.


„Plecați mai repede de aici!“


Deși inspectorul școlar general Petrică Miu a dat asigurări că actualul liceu nu va fi desființat și că se caută soluții pentru a i se asigura în noua locație toate spațiile necesare, sunt încă numeroase semne de întrebare vizavi de viitorul Colegiului Tehnic de Marină. 


„Am fost invitați la școală, în ultima săptămână de vacanță, unde erau reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale și ai Inspectoratului Școlar Județean Constanța care analizau locul în care noi funcționăm. Au fost foarte încântați și spuneau «E bine, trebuie doar să dăm un var!». Ideea clară era: «Plecați mai repede de aici!». Ceea ce ne deranjează este că au lucrat pe ascuns, în timpul vacanței. Lucrurile trebuiau să fie puțin mai transparente și să se ia în considerare și situația elevilor noștri. Cei mai mulți provin din sudul județului, din zone defavorizate, cu posibilități financiare reduse. Vin la liceul nostru pentru că suntem într-o zonă bună a Constanței, avem internat și cantină, au unde să învețe și să își facă un viitor. Dacă ne vor muta cine știe în ce zonă îndepărtată și fără toate aceste spații ce se va întâmpla cu acești copii? Vor mai putea să frecventeze liceul? Vor mai avea acces la școală și la învățătură? Noi facem eforturi constant să îi aducem la școală, să-i facem să învețe, dacă le va fi îngreunat accesul, vă dați seama că ei nu vor mai veni”, ne-a declarat prof. Carmen Maga, liderul de sindicat al cadrelor didactice de la Colegiul Tehnic de Marină.


Unul din liceele care merge


Aceasta mai spune că sunt zvonuri că vor fi mutați la Grupul Școlar „Vasile Pârvan”, în zona industrială, dar acolo nu ar fi toate condițiile necesare desfășurării unei bune activități. 


„Actualele dotări pe care le avem sunt realizate, în special, din efortul propriu al părinților, elevilor și al nostru, astfel încât să asigurăm elevilor condiții bune de lucru. Colegiul Tehnic de Marină este unul din liceele care merge. Procentul de promovabilitate la bacalaureat este mai mare decât media pe țară. La noi ajung și copii cu medii mici care apoi învață, muncesc și ajung să aibă rezultate bune la bacalaureat. La noi chiar se muncește. Avem copii minunați care provin din medii sociale grele, care, prin noi și prin liceul nostru, au șansa unei vieți mai bune. Foarte mulți absolvenți ai noștri au reușit să meargă în viață către ceva mai bine, au fost admiși la Universitatea Maritimă sau la Academia Navală și acum sunt pe piața muncii”, a completat prof. Carmen Maga.


„Cerem maximă responsabilitate!“


Asociația Elevilor din Constanța face la rândul său presiuni asupra autorităților de a trata cu maximă responsabilitate acest subiect. 


„În urma discuțiilor cu inspectorul școlar general Petrică Miu, acesta a confirmat faptul că spațiul în care colegiul își va derula activitatea va fi unul care să corespundă nevoilor acestuia, date de numărul de elevi și specializările existente, în prezent, fiind analizate mai multe variante”, a declarat Alexandru Manda, președintele Asociației Elevilor din Constanța.


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.9309 secunde