Revista culturală dobrogeană „Agora” a împlinit 20 de ani de existență

406
Revista culturală dobrogeană „Agora” a împlinit 20 de ani de existență - fondrevistaculturaladobrogeanaag-1624902519.jpg

Articole de la același autor

Odată cu nașterea unei publicații se deschide o fereastră spre lume. În urmă cu 20 de ani, Fundația „Sorin Tudor” a deschis larg fereastra spre Dobrogea spirituală, lansând, pe data de 1 martie 2021, primul număr al revistei de cultură și dialog interdisciplinar „Agora”.

Colegiul redacțional era alcătuit din intelectuali remarcabili (scriitori, ziariști și profesori): Costache Tudor - director; Victor Corcheș și Mariana Cap-Bun - redactori șefi; Petru Brumă și Ion Dan Voicu - redactori șefi adjuncți; Geo Vlad – secretar general de redacție; Ștefan Cucu, Ion Moiceanu, Florin Pietreanu, Virgil Mocanu, Hortensia Teodorescu, Ananie Gagniuc, Stela Moise și Eugenia Vâjiac – redactori; Gloria Precup – tehnoredactor. Ulterior, acestora li s-au alăturat: Aurora Lazu, Corina Apostoleanu, Coralia Stan, Felicia Jipescu, Ion Roșioru, Nicolae Pricop, Mircea Lungu și Costin Trifu.

Cu o apariție trimestrială, susținută fiind de sponsori și de efortul redactorilor voluntari, revista s-a impus ca o publicație cu profil enciclopedic, fiind o adevărată agoră a vocilor de certă valoare din literatura, științele, artele, viața spirituală a ținuturilor dintre Dunăre și Mare. Iar greutatea semnăturilor adunate în paginile sale i-au dat tăria de a rezista într-o lume a efemeridelor publicistice.

Revista s-a dovedit a fi nu doar o agoră a scriitorilor și ziariștilor consacrați, ci și a tinerelor talente, care aspiră la gloria literară. De-a lungul celor două decenii de existență, în paginile sale a debutat un număr cu adevărat impresionant de tineri condeieri: peste 150.

„Agora” s-a făcut remarcată în Dobrogea, în țară și chiar în afara granițelor României. Astfel, revista a atras personalități de talie internațională din Italia, SUA și Israel, care, apreciindu-i calitatea, au publicat în paginile sale.

Ediția dedicată aniversării celor 20 de ani de existență (numărul 81 – 82) cuprinde: o amplă prezentare a istoriei revistei, semnată de Aurora Lazu; interviuri cu scriitorul Costache Tudor, ziaristul Ion Dan Voicu și umoristul Petru Brumă, cu Corina Apostoleanu – directorul Bibliotecii Județene Constanța, cu profesorii Aurora Lazu, Ion Moiceanu și Virgil Mocanu; pagini de poezie semnate de Sorin Roșca și Daniela Varvara; documentarul „Ion C. Brătianu și Dobrogea”, semnat de istoricul Lascu Stoica și documentarul „200 de ani de la Revoluția condusă de Tudor Vladimirescu”, semnat de profesorul Ion Moiceanu; pagini de poezie și proză semnate de tineri condeieri și o pagină de poezie umoristică datorată lui Petru Brumă.

Lansarea ediției aniversare a revistei va avea loc joi, 1 iulie 2021, începând cu ora 17, în cadrul manifestării culturale „Agora XX”, găzduită de Complexul „Zorile”.

Cu acest prilej, va fi adus un omagiu ziaristului Ion Dan Voicu, plecat în Lumea Umbrelor și vor fi prezentate volumele „Agora halatelor albe” și „Almanah tomitan Agora”, vor fi decernate premiile „Agora XX” și medalia aniversară.

La împlinirea celor 20 de ani de existență a prestigioasei publicații culturale, redacția ziarului „Cuget Liber” le urează revistei „Agora”, colegiului redacțional și colaboratorilor viață lungă și bogată în realizări de prestigiu. La mulți ani!



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.0169 secunde