Relațiile româno-turce, disputate la "Andrei Șaguna"

585

Articole de la același autor

Cu prilejul împlinirii a 88 de ani de la proclamarea Republicii Turcia a avut loc, la începutul acestei săptămâni, în cadrul Universității "Andrei Șaguna", conferința cu tema "Relațiile turco-române din cele mai vechi timpuri până astăzi", susținută de profesorul dr. Sezai Enis Tulca de la Universitatea "Galatasaray" din Istanbul, organizată de Consulatul General al Republicii Turcia.
Profesorul Sezai Enis Tulca și-a început discursul mulțumind pentru prezență distinșilor oaspeți, menționând că este o mare onoare pentru el să se afle la acest eveniment.
Un aspect interesant din viața profesorului este proveniența sa, el declarând că în România se află pământul natal al tatălui său, pe nume Cavit Bey.
În cadrul evenimentului, Sezai Enis Tulca a subliniat deosebita importanță pe care "părintele" Turciei, Mustafa Kemal Atatûrk, a acordat-o adoptării unei politici pașnice atât față de vecini cât și față de țările mai îndepărtate.
S-au evidențiat în aceste discuții, bineînțeles, relațiile turco-ruse, relațiile turco-grecești precum și relațiile turco-iraniene.
De asemenea, au fost dezbătute subiecte privind relațiile bilaterale din fostul spațiu balcanic, actualmente noua Europă de Sud-Est. În acest context, Turcia a sprijinit din punct de vedere politic România în procesul de aderare la Alianța Nord Atlantică. Drept urmare, în contrapartidă, România a ajuns să fie unul dintre cei mai mari susținători ai Turciei în procesul de aderare la Uniunea Europeană.
În ceea ce privește relațiile apropiate dintre cele două state, cei prezenți la conferință au evidențiat faptul că oamenii de afaceri turci au investit masiv în sectoarele financiar și construcții din România. Volumul schimburilor comerciale dintre cele două țări a crescut cu fiecare an și a atins cifra de opt miliarde de dolari. În domeniul turismului, România este una dintre țările balcanice cu cei mai mulți turiști care vizitează anual Turcia, numărul lor atingând 350.000.
În încheierea conferinței, profesorul Sezai Enis Tulca a declarat: "În perioada lui Atatûrk, între anii 1947-1990 și după anul 1990, România a avut un loc și o importanță aparte în politica externă a Turciei privind Balcanii. Cunoaștem cu toții că relațiile româno-turce încă din anul 1878 și în toată perioada următoare au continuat să se mențină la un nivel ridicat.
În încheiere, aș dori să mulțumesc Consulatului General al Republicii Turcia la Constanța pentru invitația de a participa la această manifestare".



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 29 Octombrie 2011
Stire din Cultură-Educație : Canonizarea Sfântului Ierarh Andrei Șaguna
Pagina a fost generata in 0.5703 secunde