Mai multe ştiri online:

Reguli noi în școli. "Sunt încălcate drepturile elevilor!"

Ştire online publicată Joi, 11 Ianuarie 2018. Autor: Andreea PERHAIȚĂ
Serviciul pe școală al elevilor și uniforma obligatorie sunt istorie. Ministrul Educației a anunțat că a aprobat la începutul acestei săptămâni Regulamentul - cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP). Însă nu toate modificările propuse de acesta sunt pe placul elevilor. Dacă directorii de unități de învățământ spun că vor respecta ceea ce a anunțat ministrul Liviu Pop, reprezentanții elevilor nu exclud solicitarea anulării în instanță a regulamentului.

„La ora 22.12, pe contul său de Facebook, ministrul Educației anunța că a modificat astăzi (n.r. marți – 9 ianuarie), Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar. Fără nici măcar o zi de consultare publică! Nimic! Un regulament care, la primare vedere, este împotriva elevilor și le îngrădește drepturile!”, este de părere Constantin Alexandru Manda, președintele Asociației Elevilor din Constanța. Drept urmare, trecând peste unele modificări binevenite, cum ar fi interzicerea folosirii notelor ca mijloc de coerciție și interzicerea sancționării elevilor care nu poartă uniforma unității, reprezentanții elevilor se declară nemulțumiți de conținutul regulamentului și condamnă dur modul în care acesta a fost modificat de către ministrul Liviu Pop.

„Transparența este doar o lozincă…“

„În cursul zilei de ieri, a apărut în spațiul public informația modificării prin ordin de ministru a unui număr de 63 de prevederi din ROFUIP, fără ca acestea să fie supuse unui proces de consultare publică, fiind încălcate dispozițiile legale referitoare la transparența decizională. Conform art. 7 din Legea nr. 52/2003, Ministerul Educației ar fi trebuit să anunțe public pe site-ul propriu intenția de modificare a ROFUIP, însoțită de un proiect din care să reiasă modificările propuse, iar în termen de cel puțin 10 zile orice persoană interesată să poată formula sugestii. Considerăm că modificarea unui document de o importanță atât de mare, fără respectarea normelor de transparență decizională, este condamnabilă și afectează per ansamblu funcționarea sistemului de învățământ românesc. Astfel, constatăm faptul că pentru conducerea Ministerului Educației transparența este doar o lozincă, contrar dispozițiilor Legii educației naționale, care, la art. 3, definește principiile care guvernează sistemul de învățământ, inclusiv cel al transparenței, care este concretizat la lit. M) ca «asigurarea vizibilității totale a deciziei și a rezultatelor, prin comunicarea periodică și adecvată a acestora»”, se arată într-un comunicat comun semnat de Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Elevilor din Călărași, Asociația Elevilor din Maramureș, Asociația Elevilor din Bacău și Uniunea Liceenilor Maghiari.

Noul ROFUIP stabilește ca elevii de serviciu să nu mai efectueze serviciul pe școală, că „pe durata orelor de curs telefoanele mobile se păstrează în locuri special amenajate din sala de clasă, setate astfel încât să nu deranjeze procesul educativ” și interzice personalului din învățământ desfășurarea sau încurajarea de acțiuni de natură să afecteze imaginea publică a copilului și viața intimă, privată sau familială a acestuia sau ale celorlalți salariați din unitate. Elevii consideră că modificările făcute de ministrul Liviu Pop referitoare la drepturile și îndatoririle elevilor ar fi trebuit stabilite în mod exclusiv printr-un statut, aprobat prin ordin de ministru.

„Or, în acest caz, Ministerul Educației nu a operat aceste modificări prin Statutul Elevului, încălcând dispozițiile legale în vigoare. Printre modificări, regăsim inclusiv, la pct. 61, obligativitatea elevilor de a depune într-un spațiu special amenajat telefoanele mobile în timpul orei de curs. Și în prezent utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs, în alte scopuri decât cele educaționale, este interzisă și sancționată de Statutul Elevului, această modificare fiind nejustificată. Prin această măsură, Ministerul Educației limitează exercitarea posesiei elevilor asupra unui bun, încălcând dreptul fundamental al cetățenilor la proprietate, garantat de art. 44, alin. (1) din Constituția României, posesia fiind o prerogativă a dreptului la proprietate, conform art. 916 Cod civil”, mai spun elevii. Aceștia anunță că vor analiza temeinic ROFUIP-ul, în forma elaborată și aprobată de ministrul Liviu Pop, și iau în considerare utilizarea mijloacelor legale în vederea apărării drepturilor și intereselor elevilor, beneficiarii sistemului de educație.

„Afectează viețile a milioane de elevi!“

„Este inadmisibil ca un act de importanța ROFUIP, care efectează viețile a milioane de elevi, profesori, părinți să fie adoptat fără ca un proiect anterior să fie publicat pe site, iar orice persoană interesată să poată formula sugestii și amendamente. O guvernare închisă nu este una apropiată de cetățeni, iar atunci când vorbim de sistemul de educație, deciziile nu pot fi luate altfel decât cu consultarea celor care activează zilnic în acesta”, mai spune Constantin Alexandru Manda.

Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

Social
miercuri, 17 iulie Foto : Șoselele morții pe litoral. "Da, este nevoie de acele separatoare de sens!" 8707 vizite, 0 comentarii Șoselele morții pe litoral. "Da, este nevoie de acele separatoare de sens!"
Tehnologie
miercuri, 17 iulie Foto : Mare atenție la aplicația care „îmbătrânește” fețe! 4053 vizite, 0 comentarii Mare atenție la aplicația care „îmbătrânește” fețe!
Cultură-Educație
miercuri, 17 iulie Foto : Mândria școlii constănțene.  Elevii de 10 ai județului! 2783 vizite, 0 comentarii Mândria școlii constănțene. Elevii de 10 ai județului!
ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.8218 secunde