Reconstrucție 3D a mormântului pictat. Urmează Ansamblul rupestru de la Basarabi

472
Reconstrucție 3D a mormântului pictat.  Urmează Ansamblul rupestru de la Basarabi - minacr-1433431196.jpg

Articole de la același autor

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Optoelectronică INOE 2000, în colaborare cu Pleshoo Contemporary, anunță vernisajul expoziției "Hipogeu pictat din necropola Tomis. Reconstrucția 3D la scară 1:1!". Evenimentul va avea loc luni, 8 iunie, de la ora 12, la sediul muzeului.

Expoziția prezintă primul monument reconstituit în mărime naturală, cu înaltă fidelitate și va avea, potrivit organizatorilor, caracter permanent.

Reprezentanții echipelor de cercetători din cadrul INOE și ai Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, alături de artiștii care au colaborat la realizarea expoziției, vor prezenta proiectele care au făcut posibilă această premieră în domeniul patrimoniului cultural din România.

Directorul muzeului, Gabriel Custurea, a declarat că o lungă și valoroasă colaborare a INOE 2000 cu Muzeul de Istorie a făcut posibil acest eveniment și prezentarea pentru publicul larg, cât și cel de specialitate, a unui monument antic foarte puțin cunoscut, însă deosebit ca decorație (pictură murală) și importanță istorică. Rezultatele remarcabile au fost obținute prin directa utilizare a autolaboratorului ART4ART, realizat în 2007 și permanent îmbunătățit de cercetătorii din cadrul INOE; acest laborator mobil poate acționa precum o "ambulanță" pentru patrimoniu, fiind conceput să ajute restauratorul și arheologul în luarea deciziilor și aplicarea procedurilor optime pentru salvgardarea bunurilor culturale.

Pe agenda conducerii muzeului se află reconstituirea, cât mai curând, a altor trei morminte pictate, datând din secolele

IV-VI p. Chr., precum și a unui alt proiect de anvergură, deopotrivă fezabil - reconstrucția 3D a ansamblului de biserici rupestre de la Basarabi, datând din secolul IX p. Chr. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3999 secunde