Reacțiile angajaților din cultură amenințați de șomajul tehnic

772
Reacțiile angajaților din cultură amenințați de șomajul tehnic - 2ff22d0bdd047f267b0a6593af960050.jpg
Săptămâna trecută, Cristian Zgabercea, șeful Direcției pentru Cultură, Învățământ, Sport, Sănătate, Organizare de Evenimente și Protocol din cadrul Consiliului Județean Constanța (CJC), a declarat că, pentru a evita restructurările în instituțiile de cultură, va opta pentru șomajul tehnic, care se va aplica "o lună sau două", prin rotație.
Deși nu a fost luată decizia oficială în acest sens, angajați ai unor instituții vizate ne-au împărtășit opiniile lor privind măsura care le-ar afecta viețile, chiar și pe o perioadă scurtă de timp.
"Nu cred că se va ajunge să se ia această decizie în ceea ce privește Teatrul de Stat. Cred că lucrurile se vor limpezi până în iunie, când vom vedea clar ce se va întâmpla. În cazul în care, însă, măsura se va aplica, vom deveni unici în țară. Nu trebuie să fim și noi unici prin ceva?", se întreabă Liviu Manolache, actor al Teatrului de Stat Constanța (TSC).
Un alt angajat al TSC e de părere că decizia Consiliului Județean ar sări peste anumite etape: "Mi se pare că, până la aplicarea acestei decizii, ar trebui să se ia alte măsuri, cum ar fi economiile la buget și restructurările, deoarece încă sunt oameni în teatru care nu muncesc". În acest sens, am putea-o aminti pe Ileana Șipoteanu, care, deși figurează ca angajat al TSC, nu joacă în niciun spectacol din repertoriul teatrului. Nici Elias Ferkin nu este distribuit în vreun spectacol curent al TSC, ultimul său rol la teatrul constănțean fiind cel din "Terorism". Însă, ca multe dintre spectacolele care figurează în repertoriul teatrului constănțean, și "Terorism" se numără printre cele "dispărute".
Aceeași sursă ne-a dezvăluit faptul că, în urmă cu ceva timp, Cristian Zgabercea le-a propus angajaților să "ceară" zece zile de concediu fără plată, pentru "a se încadra în buget". Același Cristian Zgabercea, ale cărui decizii în scopul reorganizării instituțiilor culturale au dus la desființarea Teatrului "Fantasio". În timp ce Fundația care, fără nicio legătură, poartă numele teatrului defunct, prosperă prin organizarea unor evenimente aproape insignifiante.
O altă instituție culturală amenințată de șomajul tehnic este Biblioteca Județeană "I.N. Roman". Corina Apostoleanu, șef Serviciu Informare Bibliografică și Informare Comunitară din cadrul Bibliotecii, e de părere că măsura ar soluționa pentru un timp problemele financiare cu care instituția se confruntă: "În acest moment, probabil că altă posibilitate nu există pentru a rezolva, pe termen scurt, problemele financiare".
Între timp, angajații instituțiilor de cultură sunt nevoiți să-și asume griji în plus: reducerea salariului cu 25 la sută, implicit întârzierea plății ratelor bancare, a plății chiriilor, ignorarea problemelor de sănătate ș.a.m.d. Așa se întâmplă atunci când cultura nu este pe gustul șefilor orașului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2528 secunde