Reacții controversate la „optimismul” ministrului Educației, de a deschide anul școlar cu prezență fizică

1943
Dacă la finele lunii trecute, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, afirma că nu crede că valul patru al pandemiei va fi atât de agresiv încât să împiedice desfășurarea cu prezență fizică a orelor, iată că marți, 3 august, în cadrul unei conferințe de presă, a declarat că școala va începe cu prezență fizică pe 13 septembrie, pentru toți elevii, fără scenarii de funcționare așa cum au existat anul trecut.

„Atât cât am în limitele de competență, școala va începe cu prezență fizică pe data de 13 septembrie. Bazându-mă pe informațiile pe care le am în limitele de competență, pe condițiile din școli, pe faptul că în școli au fost respectate regulile sanitare mai riguros decât în orice alte locuri - cu excepția unităților sanitare, pe nivelul ridicat de vaccinare al personalului din învățământ şi al cadrelor didactice, mă pronunț cât se poate de clar în favoarea deschiderii școlii fără scenarii, pentru toți elevii.

Am dreptul să manifest acest optimism, în paralel luând în considerare orice alte variante vor rezulta din evoluția epidemiologică”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu, răspunzând întrebărilor din cadrul conferinței de presă.

Miercuri, președintele Klaus Iohannis a venit cu o declarație prin care susține revenirea elevilor în bănci, întrucât școala online nu poate înlocui prezența fizică: „Declarația ministrului Educației legată de începerea școlii în format fizic mi se pare logică. Să fie încurajați oamenii să se vaccineze și să începem școala și anul universitar în format fizic. Și să-l terminăm așa. Dacă totuși apare valul patru mai intens se iau măsuri, ca anul trecut. Se vor trece școlile pe diferite formate, în funcție de ratele de incidență. Mă surprinde că unii care vor să-și dea importanță întreabă de scenarii. Nu știu ce consiliu a întrebat așa ceva. Să pună mâna pe ziar și să vadă cum am făcut anul trecut”.

Pe de altă parte, tot miercuri, Societatea Academică din România a solicitat „decidenților sistemului educațional românesc”, prin intermediul unei scrisori deschise, să prezinte, până pe 15 august, un plan de măsuri şi scenarii în legătură cu organizarea anului şcolar 2021-2022. De asemenea, Consiliul Național al Elevilor a solicitat autorităților din România să anunțe, până la finalul lunii august, cum va începe noul an școlar pe 13 septembrie.



În timp ce FNAP susține declarația ministrului, alți părinți ripostează


La scurt timp de la declarația „optimistă” a ministrului Sorin Cîmpeanu, părinții au avut reacții dure pe rețelele de socializare, atacând... siguranța cu care ministrul Educației face un anunț atât de important pentru sutele de mii de persoane implicate.

„Dumnealui chiar nu vrea să înțeleagă că, în calitate de ministru, NU are dreptul să «manifeste optimism», ci are DATORIA să se «manifeste» realist, responsabil și profesionist?!”.

„... Toți colegii lui de coaliție prezic «apocalipsa» în septembrie, el zici că stă în globul de sticlă. De la ce ne dorim până la ce se va putea este o cale lungă, în general, în cazul României este o cale infinită, din cauza unor incompetenți ca el. Totul este pe improvizație, țara lui «vom vede» și «ne vom descurca»... nu ne vom descurca, vor sta acasă copiii și, ce să vezi, nu merge netul, nu sunt suficiente tablete, etc pentru că el nu ia în calcul scenarii...”.

„Fără scenarii de funcționare, asta da, a zis și el adevărul... Dacă nu a pregătit nimic, normal că nu are niciun scenariu de funcționare... E atât de periculos omul ăsta... Oare face asta doar să își păstreze locul, cu orice preț?! Deci lasă baltă și vaccinarea profilor, și condițiile asigurate în școli etc, testare...”.

„E cam devreme pentru o astfel de afirmație. Valul 4 s-a pornit și în România, iar până la începerea anului școlar mai e aproape o lună și jumătate. Și, până la urmă, mai important e să vedem câte școli vor mai funcționa cu prezența fizică pe la mijlocul lui octombrie. Poate schimbați și data că e cam cu ghinion și începeți din 15 chiar dacă e miercuri?”.

„Să avem totuși pregătite mai multe scenarii, chiar dacă nu va fi nevoie de ele? Parcă e mai bine decât să improvizăm pe moment și să fim iar luați pe nepregătite... Una e dorința și alta putința (cercetarea medicală atât de lăudată nu reușește de un an jumătate să găsească un tratament eficient, deși cu siguranță unii cel putin vor)”.

„După un an și jumătate de vacanță (elevii) și de vacanță plătită (profesorii - șomerii de lux) e greu de crezut că se va mai reveni la învățământul acela de dinainte de martie 2020, așa slab cum era, dar era ceva... Că învățământul on-line este egal cu zero, o știu toți, și ministrul, și profesorii, și elevii. Dar le place așa. Ce contează că, de la 45% analfabeți funcționali, vom ajunge la 80% sau 90%? Populismul să trăiască”.

Contactat telefonic, miercuri, imediat după întâlnirea de la Ministerul Educației, Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți (FNAP), a declarat pentru „Cuget Liber” că federația susține începerea școlii față în față, mai puțin pentru copiii care prezintă adeverințe medicale: „Altfel ne facem iar că facem școală. Cu ce este mai periculos la școală în comparație cu actuala situație în care toți copiii se plimbă prin oraș, pe la mall-uri, pe la terase. La școală este mult mai puțin periculos decât ce se întâmplă în mijloacele de transport în comun, în supermarket, unde cărucioarele se igienizează la închiderea programului și atât. Bineînțeles, sub rezerva unui val 4 cu amplitudine de transmitere a virusului. Dar cum se prezintă lucrurile acum, categoric susținem întoarcerea la școală”.

Structura anului școlar 2021-2022

Anul școlar 2021-2022: cursurile încep pe 13 septembrie 2021 - vacanța de vară: 11 iunie 2022.

Primul semestru are doar 14 săptămâni: 13 septembrie 2021-22 decembrie 2021 - vacanța de iarnă este și vacanța intersemestrială.

Vacanța de iarnă: 22 decembrie 2021-9 ianuarie 2022.

Semestrul al doilea - 20 de săptămâni: 10 ianuarie 2022-14 aprilie.

Vacanța de primăvară: 15 aprilie - 1 mai.

Cursurile de reiau pe 2 mai și durează până la vacanța de vară care începe sâmbătă 11 iunie.

În plus, există o vacanță pentru grădinițe și clasele primare în perioada 25-31 octombrie.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2544 secunde