La Universitatea "Ovidius"

Raporturile româno-ruse, în dezbaterea unor renumiți istoriografi

316
Raporturile româno-ruse,  în dezbaterea  unor renumiți istoriografi - comisiabilaterala-1347377128.jpg
Cea de-a XVII-a sesiune a Comisiei bilaterale a istoricilor din România și Federația Rusă a debutat luni, 10 septembrie, la Universitatea "Ovidius", cu mesajele de salut ale rectorului Dănuț Tiberius Epure, ale rectorului Universității "Babeș Bolyai" din Cluj Napoca și ale directorului Institutului de Slavistică al Aca-demiei de Științe a Federației Ruse. 


Aceștia din urmă sunt de altfel și președinții celor două delegații care vor dezbate până pe 14 septembrie două mari teme: "Crize în Europa Răsăriteană și de Sud-Est: cauze, evoluții, consecințe, secolele XVIII-XX" și "De la națiunea medievală la națiunea contemporană în Europa Răsăriteană și de Sud-Est".

Acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, președintele părții române, declara pentru "Cuget Liber", că această Comisie bilaterală de istorie româno-rusă funcționează de câteva decenii: "Ea a funcționat într-o anumită formulă în perioada comunistă, spre finalul perioadei comuniste a fost întreruptă activitatea ei și a fost reluată după căderea regimurilor comuniste, în condiții cu totul schimbate. Ea își propune să lămurească problemele mai delicate, controversate, dar nu numai de istorie dintre cele două țări și întrunește reprezentanți ai istoriografiilor din România pe de o parte și din Rusia pe de altă parte, care se ocupă de toate perioadele istorice din cele mai vechi timpuri și până astăzi. Fiecare delegație este formată din personalități ale istoriografiilor respective, cam 10 persoane de fiecare parte, cu câte un președinte. Ne străduim îm-preună să închegăm un dialog foarte bun și să publicăm rezultatele acestor cercetări, întrucât aici venim cu cercetări noi. În principal, cercetările privesc raporturile româno-ruse de-a lungul anilor. Cum s-au desfășurat relațiile între cele două popoare, indiferent de regimuri politice. Ele au fost și mai bune și mai rele, și războinice și pașnice. Și încercăm să scoatem în evidență un mesaj pe care să-l transmitem pentru viitor. Dar cel mai frumos mesaj este dialogul".

Președintele părții ruse, dr. Konstantin Vladimirovici Nikiforov, a declarat că se află pentru prima dată la Constanța și se simte foarte bine, întrucât a dispărut granița terestră dintre cele două țări: "Pentru istoricii ruși, acest an este unul deosebit, întrucât avem multe date jubiliare: bicentenarul pentru apărarea patriei, 200 de ani de la pacea de la București, 100 de ani de la primul război balcanic, toate acestea demonstrând cât de adânc se întrepătrund istoriile noastre".

Astăzi, începând cu ora 9, vor avea loc dezbateri pe teme propuse de dr. Oleg B. Nemenski, de la Institutul de Slavistică, și dr. Natalia G. Golant, de la Academia de Științe din Sankt Petersburg, dar și despre imaginea Rusiei în presa dobrogeană de limba română la sfârșitul secolului al XIX și începutul secolului XX, subiect propus de Mădălina Lasca, de la Facultatea de Istorie și Științe Politice a Universității "Ovidius". 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.464 secunde