Răducu Popescu, la capăt de drum. Ce a lăsat în urmă în învățământul din Constanța

Duminică, 23 August 2015, 17:37
3423
Pentru învățământul constănțean, astăzi, se va petrece unul dintre cele mai importante momente poate din ultimii ani, prin numirea în funcția de inspector școlar general pentru următorii patru ani, câștigați prin concurs, a prof. Gabriela Zoia Bucovală.

Prefectul Ion Constantin va înmâna Ordinul de numire în această funcție, conf. univ. dr. Răducu Popescu predând astfel un mandat de trei ani, în care a condus învățământul într-un județ ce numără peste 7.000 de cadre didactice și peste 110.000 de elevi.

La sfârșitul lunii mai 2012, când prelua conducerea de la prof. Aliss Andreescu, cel de-al 17-lea "general", a șocat prin faptul că era primul care venea din afara sistemului preuniversitar să preia frâ-iele. Hotărât să demonstreze că se poate, la prima ședință cu directorii unităților de învățământ, pe care a avut-o la Palatul Copiilor, le-a spus răspicat: "Voi fi cât se poate de dur!". Fapt care s-a și adeverit, în acești trei ani schimbând aproape jumătate dintre ei, pe motive dintre cele mai comentate, de la politice până la… dovedite abateri.

Dacă s-ar iniția un "recensământ", s-ar constata ca mulți directori numiți sunt profesori de educație-fizică, alții sunt puternic susținuți politic. Rămâne în continuare un mister de ce directoarea de la Școala nr. 28, în ciuda contestării sale vehemente și chiar a vizitei corpului de control al Ministerului Educației, nu s-a aflat în "lotul" celor schimbați acum. În condițiile în care unii directori au fost "decapitați" pentru mult mai puțin.

Pe de altă parte, a permis, în ultima perioadă, alegerea directorilor prin vot secret, în cadrul consiliilor profesorale întrunite prin convocarea profesorilor titulari ai școlii.

Nici cu inspectorii din subordine nu a fost prea… "prietenos". Plecând chiar de la adjuncți. Inițial, a făcut echipă cu prof. Adriana Cristina Oprea și prof. Mircea Vrană, care au fost înlocuiți de prof. Iris Sarchizian și prof. Irinela Nicolae, în ultimele luni fiind secondat, cu delegație, de prof. Alina Diana Codreanu și prof. Sorin Mihai. În ciuda turbulențelor din str. Mihai Eminescu, au fost câteva ședințe cu directorii în care prof. Răducu Popescu afirma, cu vădită mândrie, că are alături cea mai bună echipă de inspectori profesioniști din toate timpurile. Probabil aceasta ar fi explicația pentru faptul că marea majoritate au luat concursul pentru ocuparea funcțiilor de inspectori școlari și timp de patru ani de acum încolo vor face echipă cu prof. Gabriela Bucovală.

Cât privește relația cu presa, probabil că va fi greu de egalat performanța sa de a fi atât de transparent…

Dar calitatea învățământului constănțean?

Dincolo de toate aceste aspecte de ordin administrativ, rămâne un mare semn de întrebare asupra rezultatelor pe care învățământul constănțean le-a înregistrat în acești trei ani, în care, în afara unui record de eliminați de la Bacalaureat, promovabilitatea în județul Constanța s-a situat la coada clasamentului național. 

Pagina a fost generata in 0.2307 secunde