Scandalul de la Școala nr. 5 ia amploare

Răducu Popescu îl acuză de "dispreț față de lege" pe consilierul Radu Matei

1953
17

Articole de la același autor

În sistemul de învățământ constănțean, Școala Gimnazială nr. 5 "Nicolae Iorga" este catalogată ca o instituție de cartier, una deloc de elită, având în vedere efectivele de elevi compuse în mare majoritate din etnici musulmani care nu prea dau pe la școală. 


Nu este prima dată când această unitate școlară intră în colimator, dar acum scandalul a căpătat o conotație… politică. 


În urma propunerii Inspectoratului Școlar Județean Constanța de transferare a acestei unități în subordinea Școlii Gimnaziale nr. 28 "Dan Barbilian", în Consiliul Local Constanța au apărut fricțiuni între inspectorul școlar general Răducu Popescu și consilierul local Radu Matei. Acesta din urmă se opune transformării acestei instituții într-o "anexă" a unei școli de elită, din cauza statutului special al elevilor săi. 


Întrebat care este stadiul demersurilor ISJ în această privință, prof. dr. Răducu Popescu a răspuns: "În total dispreț față de lege și cu ignoranța cu care pe mine m-a obișnuit, domnul consilier Radu Matei propune Consiliului Local în ședința din luna aprilie revenirea Școlii nr. 5 la statutul de unitate cu personalitate juridică. Întrebându-l în Comisia de învățământ dacă își asumă acele puncte de vedere ale asociației de părinți, a refuzat. În timp ce în registrele matricole sunt înscriși 400-500 de elevi, școala are în realitate puțin peste 100. În perioada când doamna Drăguța Dascălu era director s-au înregistrat 1.300 de absențe. Pierderea calității de director este singurul deficit al școlii prin transformarea în structură". 


De asemenea, a dispus ca toți inspectorii școlari să monitorizeze prezența elevilor la această unitate. 


Ce au descoperit inspectorii școlari 
În urma inspecției efectuate de prof. Alina Codreanu la Școala nr. 5, s-a constatat că efectivele claselor de gimnaziu sunt în medie 20 de elevi, dintre care mai mult de jumătate nu frecventează cursurile, existând elevi care repetă același an școlar a doua sau a treia oară. 


"Am intrat în clase în care erau trei-patru până la șapte elevi la oră, dar în catalog figurau toți prezenți, inclusiv la ora doamnei Dascălu. Întrebată, ne-a spus că pune absențele la sfârșitul orei, pentru că elevii mai întârzie. În acest fel, cadrele didactice fac ore cu trei-patru-cinci elevi, eventual cu niciunul, dar elevii care nu frecventează sunt luați în considerare la stabilirea bugetului școlii. Corespunzător claselor populate fictiv, se stabilesc posturile didactice, care consumă fonduri bugetare pentru finanțarea unor posturi didactice inexistente în realitate", a mai spus același inspector școlar. 


La această dată, director al Școlii nr. 5 a fost numit prin detașare în interesul învățământului prof. Adrian Georgescu. 


"Nu mă interesează cine este director acolo" 
Contactat pentru a afla și punctul său de vedere, consilierul local Radu Matei a afirmat că este aberant să destruc-turezi o școală cum este aceasta și să o transformi în structură a unei școli de elită cum este considerată Școala nr. 28. 


Mai mult, afirma că în cele două luni de când a fost schimbată directoarea, au existat interese de a deturna elevii de la Școala nr. 5 către Școala "Dan Barbilian". 


"Domnul inspector școlar general Răducu Popescu acționează tendențios și dezinformează opinia publică. În ședința de consiliu de săptămâna trecută s-a votat cu majoritate ca Școala nr. 5 să rămână cu personalitate juridică pentru totdeauna, nu numai până la sfârșitul acestui an școlar. 


Nu mă interesează cine este directorul acestei instituții, ci îmi doresc să nu fie sortită abandonului și să rămână pe străzi niște copii pe care și așa abia îi aducem la școală", a conchis consilierul local. 


Este interesant de urmărit ce se va întâmpla cu această instituție de la 1 septembrie 2015. 


Comentează știrea

17 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
xfiles
8 mai 2015
ce om perfid..face in asa frl incat sa ramana in functie prin matrapazalcuria

Domnule Raducu.cand a luat liceul Decebal Scoala 36,nu i-a pasat nimanui..nu-i pasa nici mascariciului ca tiganii vin si joaca forbal in curtea scolii si ca sparg geamurile de la sala de sport,nu-i pasa nici dir.de la Decebal Svirnaciuc ca au fost sparte,,ca ea n-are treaba cu Scoala 36,decat atunci cand sunt probleme,in test amenintari,dispret,nepasare..e pila ta,cunoastem,deci ne racim gura fegeaba

parinte
8 mai 2015
matei ori e prost ori se preface

Eu inteleg din acest articol ca acest Matei( sincer nu prea stiu cine e , dar asta conteaza mai putin) face discriminare. Adica nu intelege de ce o scoala cu elevi musulmani sa se amestece cu una "de elita". Eu credeam ca a fi structura nu inseamna desfiintare. Noi stam pe Badea Cartan. Scoala 36 e structura Liceului Decebal. Asta nu inseamna ca scoala 36 a disparut.Doar ca are acelasi director cu Liceul Decebal. Si cred ca sunt numeroase aceste exemple. Dar absentele de ce nu erau puse? Daca ar fi fost puse se vedea ca nu au elevi , si nu mai aveau profesorii aia posturi si nici directoarea functie. Profesorii au acelasi salariuindiferent de numarul elevilor de la clase? Adica daca un invatator are 7 elevi are acelasi salariu cu unul care preda pentru 30?Au voie sa aiba clase cu efective asa de mici? Eu cred totusi ca Matei asta stie adevarul si este mana in mana cu directoarea mincinoasa...

profesor
8 mai 2015
adevar

ciudatii de la sc 36 sunt din cartierul Henri Coanda . Adica din cartierUl de linga scoala . Ei nu au aparut acolo din cauza faptului ca sc 36 e structura Liceului Decebal. Se doreste deturnarea discutiei de la adevarata problema din articol. Matei vrea doar ca scoala de musulmani si romi cu 100 de elevi sa nu se amestestece cu elitele de la 28! Ce conteaza ca in clasele de la 28 se ingramadesc cate 30 de elevi si la sc 5 stau 3 in clasa. Trebuie cercetat. Banii de la buget nu vin cumva pe cap de elev? Si daca a mintit directoarea , nu a furat bani de la buget?

romulus
8 mai 2015
educatie

analizati lucrurile in parte si-apoi priviti in ansamblu. O scoala care are putini elevi nu isi poate plati cheltuielile, si nu se poate autosustine. Astfel devine structura unei scoli mai mari (toate deciziile se iau de catre aceasta). Totusi in timp acea scoala cu putini elevi va disparea. Exemplu scoala 27 care a fost "evacuata" si trimisi elevii (elevi la fel de docenti ca la scoala 5),la scoala 6. In locul scolii 27 s-a facut scoala particulara Spectrum. Scoala 6 a devenit la randu-i o scoala problema, cu putini elevi, unde exista totusi o postliceala particulara cu un numar de elevi in crestere (bac-ul nu mai e o moda). ISJ vorbeste de cifre, de finantare per elev, parintii sunt interesati se educatia copilului, profesorii de locul de munca, toti ar trebui sa ajunga la un numitor comun, insa fiecare se gandeste la binele personal, si uitam ca traim in comunitate si deciziile trebuiesc luate pentru binele tuturor! Cei de la guvern au tratat educatia ca pe o afacere, pe langa subfinantarea educatiei, au creat o competitie intre scoli, si in felul asta le-au transformat in SRL-uri.

parinte
8 mai 2015
parere

Păi și dacă a furat bani de la buget prin minciună ,directoarea și cei care o susțin ( Matei) nu trebuie sa răspundă penal? E vorba de f mulți bani ...nu de câțiva lei pentru care răspund penal câte unii...

profesor suparat
8 mai 2015
scoala

Inca mai este Popescu inspector general???Ce mi cauta acest incompetent si nepriceput in inspectoratul scolar?Cand pleaca???Sa plece!!! dar are obrazul gros ca si in sedibtele de consiliu.EL e mare si tare.Nimeni nu stie invatamant decat el.SA PLECE!!!!

constantean
8 mai 2015
da. dreptate

Rusine . Matei un papagal. La fel ca si ceilalti ce-i stau alături. La pușcărie!

parinte
8 mai 2015
pt profesor suparat

Normal ca esti supărat! Vă deranjează tare ca va dă în vileag ilegalitătile...salarii incasate din minciuni, gradații de merit obținute cu adeverințe falsificate, vă desface contractele de muncă dacă nu sunteți sănătoși la cap... supărați tare...ori esti băsist ori esti psdist ...ca toți nu- l suportați.... prea face deranj omul...HAhaha...

cititor
8 mai 2015
domnul Matei

Domnule Matei, ne spuneti si noua cititorilor ce meserie aveti dvs? Unde munciti dvs? Popescu am inteles.. eu cu sportu... asta stie asta face... da dvs?

e baiat de bani gata
8 mai 2015
radu matei

Nu are nicio meserie, de pe bancile facultatii a aterizat direct consilier local pe banii lui tata.Macar acum e la costum, toata viata si-a petrecut-o in trening din fas conducand bembeul lui taticu. Rudimentar in gandire si in exprimare, sufficient sa schimbi doua vorbe cu el si intelegi cu cine ai de-a face, nu m-ar mira ca individul sa nici nu stie despre ce e vorba, el fiind doar urechist si bun executant.

17 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 3.4552 secunde