Punem lacăt pe școli? "Nu ne încadrăm în buget și va trebui să găsim soluții!"

4786
3

Articole de la același autor

Finanțarea unităților de învățământ, inclusiv a salariilor cadrelor didactice, se face în funcție de costul standard pe elev. Însă, banii se pare că nu le ajung directorilor nici măcar pentru salarii, nemaivorbind de alte achiziții de materiale necesare pentru desfășurarea actului didactic, cărți, rechizite sau dotări care, evident, ajung tot în sarcina părinților. 


Ieri, inspectorul școlar general, prof. Gabriela Bucovală, a lansat un semnal de alarmă către toți directorii de unități de învățământ să își verifice permanent bugetul și cheltuielile, astfel încât să se încadreze în sumele alocate, în caz contrar, "va trebui să găsim soluții". 


Înainte de minivacanța de 1 Mai, directorii de unități de învățământ din județul Constanța au fost convocați de conducerea Inspectoratului Școlar Județean pentru a pune la punct unele detalii privind organizarea instituțiilor, dar și a examenelor ce vin în perioada următoare. Spre finalul ședinței, printre alte probleme organizatorice, inspectorul școlar general Gabriela Bucovală le-a cerut directorilor de școli să se încadreze în buget. 


"Încadrarea în buget nu e o glumă! Indiferent de ce vi s-a spus sau vi s-a transmis, acesta este bugetul și trebuie să îl respectăm. Legea bugetului este lege. Putem să sperăm că se menține, dar nu ne putem baza că va fi o rectificare. Încercați să vă încadrați în buget! Sunt foarte multe solicitări pentru promovare, sigur, dorim să facem promovări, dar buget avem? Toate cheltuielile salariale trebuie să intre în anvelopa bugetară. Din păcate, în noiembrie, decembrie și ianuarie nu s-a făcut nicio analiză a costurilor în Constanța. Însă, vă spun eu că nu stăm foarte bine. La nivel județean, conform calculelor dumneavoastră, nu ne încadrăm în buget. Și va trebui să găsim soluții. Împreună va trebui să găsim soluții. Sper că vă veți apleca cu maximum de seriozitate asupra acestui fapt. Nu vreau să ne mințim!", a spus șeful ISJ Constanța. 


Potrivit acesteia, bugetul pentru salarii pentru județul Constanța este de 434 de milioane de lei. Deși nu a oferit mai multe detalii, este clar că situația este gravă și directorii de școli, deveniți peste noapte contabili șefi, inspectori de personal, angajatori, sunt în multe cazuri depășiți de situație. 


Școli nesigure la incendii


Depășiți de situație sunt și în ce privește autorizarea unităților școlare împotriva incendiilor. Prezent la ședința de ieri, comandantul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea, Daniel Popa, a ținut să le atragă atenția directorilor de școli asupra situației grave privind lipsa autorizărilor împotriva incendiilor. 


"În prezent, 134 de unități de învățământ din întreg județul nu sunt autorizate din punct de vedere al securității la incendii și doar 30 sunt autorizate. În calitate de directori, aveți unele responsabilități pentru a asigura acest lucru", le-a spus colonelul Daniel Popa. 


Managerii s-au plâns însă că nu primesc sprijin din partea autorităților locale, administratorii de drept ai clădirilor în care funcționează școlile, grădinițele, liceele. 


Comandantul ISU a declarat că va demara sancționarea primăriilor care nu și-au făcut treaba și nu s-au implicat. 


"Scopul nostru nu este să dăm amenzi, ci să creăm pentru copii condiții de siguranță în școală. Încercăm să-i convingem pe domnii primari să se implice și să ofere sprijin școlilor. Amenzile sunt destul de mari", a mai precizat colonelul Daniel Popa. 


Comentează știrea

shpilu haletz
25 aprilie 2018
adica

piticul porno s-a hotarat sa demareze aplicarea legii,in vigoare din 2006!?!

Cunoscator
25 aprilie 2018
Solutia este simpla!

Solutia este simpla: verificati salarizarea in unitatile de invatamant din tot judetul!!! Se fac incadrari gresite, in fiecare luna apar modificari la incadrarile profesorilor... nu se respecta normele aprobate la inceput de an scolar.... sunt muuuulte nereguli! daca intr-adevar cautati solutii, desi nu prea cred , le veti gasi, insa trebuie sa va bateti putin capul si sa mai umblati si pe teren!

mimi
25 aprilie 2018
finantare

auzi Bucovală, scolile din Cta sunt vai mama lor ca dotare, laboratoare, întreținere, etc, nereparate decat pe banii parinților, investiții ioc de ani de zile. Unele sunt suprapopulate, vezi majoritatea liceelor teoretice, cu spațiile scolare la limită și program în două schimburi...nu era mai normal să te lupti tu si hoarda ta de neica nimeni de la isj sa existe finantare corespunzatoare decat sa le pui sula in coaste directorilor?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5882 secunde