Centenar Nicolae Rădulescu

Promotorul învățământului artistic constănțean

377

Articole de la același autor

La vernisajul expoziției retrospective a pictorului dobrogean Nicolae Rădulescu, desfășurat la Muzeul de Artă din Constanța, au participat două generații de discipoli ai maestrului, înlănțuite prin dragostea pentru cultură cultivată
de cel care a înființat primele clase de învățământ artistic din Constanța.

Nicolae Rădulescu s-a născut la 11 august 1911, în comuna Chirnogeni, într-o familie cu principii religioase. Prof. Victor Rădulescu, directorul adjunct al instituției înființate chiar de tatăl său, își amintește că acesta a făcut Facultatea de Arte împotriva voinței bunicului. Dintre toți cei șapte fii ai săi, preotul Rădulescu l-a luat pe Nicolae Rădulescu ca ajutor la biserică. Când și-a dat seama că Nicolae avea o vocea frumoasă, l-a trimis la seminarul teologic, însă alta era menirea lui Nicolae Rădulescu. Așa că, în 1936, acesta a absolvit Facultatea de Arte Frumoase din București, la clasa de pictură a maestrului Camil Ressu. Mai târziu, a făcut și cursurile de pictură bisericească, alături de Corneliu Baba.
A făcut facultatea fără diplomă de bacalaureat, pe care a luat-o mai târziu, la Dobrich, devenind profesor de desen și caligrafie la Liceul "Mircea", la Medgidia, suplinitor la Sf. Sava în București, desenator la Institutul "Grigore Antipa". Între anii 1957-1967, a fost profesor la Școala Populară de Arte, unde a fost și director o bună perioadă de timp. De asemenea, a activat și pe domeniul religios, pictând bisericile din localitățile 23 August, Valea Seacă, Oltina, Topalu, Ciobanu, Costinești.

Amintiri dragi
Petre Covacef, elev al pictorului dobrogean, și-a dorit la centenar să rememoreze rolul profesorului Nicolae Rădulescu în viața sa. "El a fost cel care mi-a pus teul în mână", este amintirea cea mai de preț a lui Covacef legată de educatorul său de la Liceul "Mircea".
O altă personalitate a culturii constănțene, profesorul Adrian Bavaru, fost elev al lui Nicolae Rădulescu, participat la vernisajul expoziției în semn că valorile deprinse de la ctitorul învățământului artistic sunt încă vii.
Din mâinile lui Nicolae Rădulescu au ieșit oameni vertebrali, care și-au dedicat viața slujind pentru binele celor din jur. Unul dintre ei a fost chiar regretatul chirurg Alexandru Pesamosca.
Iată cum îl descrie pe Nicolae Rădulescu, directorul Muzeului de Artă, Doina Pău-leanu: "L-am cunoscut personal și m-a frapat tactul lui pedagogic, bunătatea sa, felul în care comunica cu generațiile mai tinere".



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 14 Ianuarie 2011
Stire din Sport : Moartea unei legende a rugby-ului
Pagina a fost generata in 1.4961 secunde