Programul slujbelor din Săptămâna Patimilor

269
Programul slujbelor din Săptămâna Patimilor - slujbacanonului-1333960902.jpg
În perioada duminică, 9 aprilie - vineri, 13 aprilie, începând cu ora 17.00, la Catedrala "Sfinții Apostoli Petru și Pavel", Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Deniilor. 


Denia de marți seară (Utrenia Miercurii Sfintelor Patimi) - Biserica ne amintește de femeia păcătoasă care a spălat cu lacrimi și a uns cu mir de mare preț picioarele Mântuitorului, fapt petrecut cu puțin timp înainte de Patimi.

Gestul său simbolizează căința și îndreptarea.


Denia de miercuri seară (Utrenia zilei de Joi a Sfintelor Patimi) este închinată a patru evenimente: spălarea picioarelor Apostolilor, Cina cea de taină, rugăciunea din Grădina Ghetsimani și vânzarea Domnului.


Deniile din Joia și Vinerea Patimilor au o rânduială mai dezvoltată, cuprinzând rituri și cântări în legătură cu Patimile Domnului. Denia de Joi seară (Utrenia Vinerii Sfintelor Patimi) numită și "Slujba Înfricoșătoarelor Patimi", cuprinde douăsprezece fragmente din Sfânta Evanghelie în care sunt rememorate Patimile Domnului. După cea de-a cincea Evanghelie, preotul scoate din altar, în mijlocul bisericii, Sfânta Cruce. Acest ritual, în care preotul poartă în spate Crucea, amintește și simbolizează purtarea Crucii de către Mântuitorul, de la locul judecății la Golgota, înainte de răstignire.


Denia de Vineri seară (Utrenia Sâmbetei celei Mari) este slujba înmormântării Domnului și, de aceea, are un caracter profund funebru. Prohodul Domnului este cântat de către preot și credincioși, adunați în jurul Sfântului Epitaf din mijlocul bisericii. După cântarea Prohodului este înconjurată biserica de către cler și credincioși, cu Sfântul Epitaf. Acest ritual simbolizează ducerea la groapă și înmormântarea trupului Domnului. Un alt moment important este acela al așezării Sfântului Epitaf pe Sfânta Masă din altar și citirea lecturilor biblice. Aceste lecturi constituie un indiciu al vechimii slujbei – secolele XI-XII.

Denia Prohodului constituie una dintre cele mai impresionante slujbe ale cultului divin, fiind socotită de către unii teologi ca "punctul culminant al creației liturgice ortodoxe" (S. Bulgakoff).

În Joia Patimilor, 12 aprilie, Ierarhul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală, începând cu ora 8.30.

Vinerea din Săptămâna Patimilor, la ora 10.00, în cadrul Vecerniei, va avea loc procesiunea scoaterii Sfântului Epitaf din Sfântul Altar. Înaltpreasfințitul Teodosie va oficia această slujbă la Catedrala Arhiepiscopală "Sfinții Apostoli Petru și Pavel" din Constanța. Sfântul Epitaf este o icoană ce înfățișează punerea în mormânt a Domnului. Este scoasă în procesiune în Vinerea cea Mare și așezată pe masă, în mijlocul bisericii, și simbolizează Trupul mort al Domnului, iar masa, mormântul Mântuitorului. Prohodirea Epitafului și procesiunea cu trupul Domnului sunt o reprezentare simbolică a îngropării lui Hristos.

Sâmbătă, 14 aprilie, începând cu ora 8.30, Ierarhul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la Capela "Sfântul Ierarh Nicolae" a Penitenciarului Poarta Albă, în prezența persoanelor private de libertate.

Utrenia (Slujba) Învierii va fi oficiată de către Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, pe plaja "Modern" din municipiul Constanța, începând cu ora 23.40. Credincioșii prezenți vor primi Sfânta Lumină adusă de la Ierusalim. La sfârșitul slujbei Învierii, Ierarhul Tomisului va ține un Cuvânt Pastoral.


La ora 1.00 va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală "Sfinții Apostoli Petru și Pavel" din Constanța. Răspunsurile liturgice vor fi date de Corala bărbătească "Armonia" a Arhiepiscopiei Tomisului.


Duminică, 15 aprilie, de la ora 12.00, Înaltpreasfințitul Teodosie va săvârși slujba celei de-a doua Învieri la Catedrala "Sfinții Apostoli Petru și Pavel". În cadrul acestei slujbe Sfânta Evanghelie va fi rostită în 12 limbi, după numărul Sfinților Apostoli.

La ora 18.00, la Casa de Cultură din Constanța este programat Concertul pascal, susținut de către Corala Bărbătească "Armonia" a Arhiepiscopiei Tomisului. La finalul concertului, Înaltpreasfinția Sa va ține un cuvânt de învățătură.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5303 secunde