Program special la Planetariul din Constanța: cea mai mare Lună a anului

1011
Program special la Planetariul din Constanța: cea mai mare Lună a anului - observatorastronomic-1336147348.jpg
În noaptea de sâmbătă, 5 mai, va putea fi văzută pe cer cea mai mare Lună a anului. Pasionații de astronomie se vor putea bucura de o imagine spectaculoasă, mai ales că SuperLuna va fi cu 16% mai strălucitoare decât în mod normal. Evenimentul de la sfârșitul săptămânii se repetă rar, înregistrându-se de cinci ori în ultimii 60 de ani.

În acest sens, Planetariul din Constanța îi așteaptă duminică, 6 mai, pe constănțenii interesați să participe la observații astronomice între orele 21-23. Cu puțin noroc, adică cer senin, vizitatorii vor putea observa și planetele Venus, Marte și Saturn. Ca un preambul, după cum declara muzeograful Simona Dobre, de la ora 20, în cupola Planetariului se va ține o demonstrație în care se va prezenta aspectul cerului pentru luna mai.

Revenind la SuperLună, trebuie spus că aceasta este generată de intersecția fazei de Lună Plină cu perigeul satelitului natural al Terrei (punctul de pe orbită în care se află cea mai aproape de planeta noastră), conform msnbc.com.

Vineri seară, potrivit Observatorului astronomic, Luna s-a aflat la sud de steaua Spica și planeta Saturn. Căutați Luna și priviți deasupra ei: veți vedea două stele, cea de sus fiind de fapt Sa-turn.

Luna Plină se produce pe 6 mai. Timp de trei nopți vom vedea Luna aproape plină. Pe 7 și 8 se va afla în preajma stelei Antares.

Tot în weekend, pe cer va putea fi observată ploaia de meteoriți eta-Aquaride, care are loc în fiecare an. Lumina puternică a Lunii va face însă ca meteoriții să fie ceva mai dificil de observat ca în ceilalți ani. 

În fiecare primăvară, Pământul trece prin rămășițele de la coada cometei Halley, meteorii arzând în atmosferă și aducând anual ploaia de meteoriți eta-Aquaride. Curentul de meteoriți eta-Aquaride este format din resturi ale celebrei comete Halley care poate fi observată de pe Pământ la fiecare 76 de ani.

Cometa a fost văzută ultima oară în 1986 și va mai putea fi observată în 2061. Numele de Eta-Aquaride vine de la faptul că originea apa-rentă a meteorilor este constelația Vărsătorului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3432 secunde