Profesorul Gheorghe Dumitrașcu, cetățean de onoare post-mortem

Ştire online publicată Miercuri, 29 Noiembrie 2017. Autor: Cuget Liber Online.
Copiii regretatului istoric și profesor Gheorghe Dumitrașcu, Lavinia și Decebal Dumitrașcu, au primit, marți, documentul prin care i se acordă post-mortem tatălui lor titlul de cetățean de onoare al județului Constanța. 


Cu această ocazie, președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, a declarat că i-ar fi plăcut să-i înmâneze personal lui Gheorghe Dumitrașcu această distincție, dar, din păcate, acest lucru nu a mai fost posibil. „Cu toate acestea, sunt convins că toate proiectele lui vor fi duse mai departe de către copiii lui”, a precizat Țuțuianu. În cadrul evenimentului, consilierii județeni au ținut un scurt moment de reculegere. 


Reamintim că profesorul Gheorghe Dumitrașcu a predat la Universitatea „Ovidius” până în februarie 2010. De atunci și până anul acesta, când a decedat, el a lucrat la numeroase cărți. Ca o recunoaștere a valorii sale, omul de cultură constănțean a fost distins cu o serie de diplome de excelență și de onoare. 


Mai mult decât atât, el a avut un rol important în ceea ce privește înființarea Universității „Ovidius” din Constanța și a fost unul dintre cărturarii care au obținut ridicarea Liceului „Mircea cel Bătrân” la rang de Colegiu Național. 


De asemenea, el a fost desemnat cetățean de onoare al satului Nisipari, ce ține de comuna Castelu. 


„Drumurile tatălui meu către București pentru înființarea Universității «Ovidius» au început în ianuarie 1990. La acel moment, el lupta pentru obținerea unei facultăți de medicină la Constanța. Trenul circula greu, nămeții îl opreau des și pentru mult timp. Atunci l-am auzit pe tata spunând, pentru prima dată, că i-a fost frig. A urmat bătălia pentru universitate, pentru Liceul de Marină, pentru Institutul de Marină, pentru periodice și posturi de radio, pentru problemele oamenilor și pentru multe altele. Au fost și alții alături de el, profesorul Adrian Rădulescu, doctorul Vasile Sârbu, profesorul Marin Mincu etc. Tata se simțea dator acestui pământ, în care bunicii, părinții, frații, soția lui se odihnesc în eternitate. A scris mult despre Dobrogea lui, despre dobrogenii lui. A cuvântat și a apărat drepturile pământului dintre Dunăre și Mare, inclusiv de la tribuna Parlamentului și a făcut-o cu inima și cu speranța într-un viitor mai bun al Dobrogei. Dar, dincolo de opera lui, cred că cel mai important este că a contribuit la modelarea copiilor săi, elevi și studenți, pe care i-a iubit foarte mult. Ne-a învățat pe toți cât de importantă este istoria neamului nostru, să ne iubim țara și să contribuim, cum putem noi, la binele ei. Mai presus de toate, ne-a învățat, însă, să fim oameni și ne-a lăsat tuturor moștenire misia lui: binele Dobrogei”, a declarat pentru „Cuget Liber”, dr. Lavinia Dumitrașcu. 


Distribuie :

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Inchide
Pagina a fost generata in 0.8814 secunde