Profesorii vor să iasă mai devreme la pensie și cer o nouă lege pentru cadrele didactice

772
3
Profesorii vor să iasă mai devreme la pensie și cer o nouă lege pentru cadrele didactice - fotofondprofesoripensionare-1509378048.jpg

Articole de la același autor

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ solicită Guvernului României modificarea Legii pensiilor, astfel încât cadrele didactice să se poată pensiona cu trei ani înainte de împlinirea vârstei standard.

"Nivelul de suprasolicitare neuropsihică, precum și cazurile medicale grave, care îi împiedică pe colegii noștri să își desfășoare activitatea la catedră, impun crearea unui cadru legal adecvat acestei profesii", sunt de părere liderii de sindicat.
 

În sistemul educațional românesc, un cadru didactic este nevoit, în acest moment, să lucreze chiar și cu 38 de elevi la clasă, în același timp. "Acest lucru înseamnă: o atenție sporită atât la fiecare elev în parte, cât și la propria persoană, cadrul didactic fiind considerat model; un grad mare de responsabilitate față de elevi și pregătirea acestora; un consum psihic deosebit pentru activitățile desfășurate atât în timpul orelor, cât și în timpul pregătirii acestora; un efort considerabil în ceea ce privește nu doar conduita, cât și pregătirea profesională; adaptabilitatea la fiecare elev în parte, mai ales acolo unde sunt și cazuri speciale. Toate acestea se traduc printr-un singur termen: epuizare", explică Simion Hăncescu, președintele FSLI.

Pensii de mizerie


De asemenea, sunt numeroase cazuri în care profesori, care au fost diagnosticați cu anumite afecțiuni, vor să iasă la pensie mai devreme, dar sunt nevoiți fie să meargă în continuare la serviciu, având o stare degradată a sănătății, fie să rămână în concediu medical. Puțini sunt cei care recurg la pensionarea pe caz de boală, întrucât acest lucru înseamnă venituri umilitoare, sub limita de subzistență. 


"Federația noastră a făcut demersuri și a solicitat premierului Mihai Tudose ca, în noua Lege a pensiilor, în sistemul de Educație, să fie permisă pensionarea cadrelor didactice cu trei ani mai devreme. Numărul anual al dascălilor care ar putea solicita acest lucru nu va fi atât de mare încât să pună presiune pe bugetul pensiilor și asigurărilor sociale. Din cauza pensiilor de mizerie, marea majoritate a cadrelor didactice solicită prelungire de activitate. Acceptarea acestei solicitări ar fi un ajutor nespus de mare mai ales pentru colegii noștri, care au probleme de sănătate și care sunt, pur și simplu, umiliți de un sistem care îi pune să aleagă între venituri din care nu se pot întreține și obligația de a-și desfășura activitatea în condiții dificile. Considerați că un cadru didactic cu o vechime de 40 de ani nu merită dreptul de pensionare cu trei ani mai devreme? Asta în condițiile în care există alți angajați în sistemul public, care se pot pensiona și la vârsta de 45 de ani. Nu vrem să arătăm cu degetul dar, din nou, Educația este privită cu dispreț sau cu indiferență, chiar dacă și cei care fac legile acestei țări au trecut prin băncile școlii românești și au avut ca prim exemplu în viață un profesor sau chiar dacă, la rândul lor, au copii și vor o educație sănătoasă", este de părere liderul FSLI.

Vor și ei pensii speciale


De asemenea, sindicaliștii susțin că în sistemul de Educație pensia medie este în jur de 1.000 de lei, comparativ cu alte sisteme, unde pensia medie este de peste 3.000 de lei. 


"În unele cazuri aceste pensii «speciale» au ajuns să fie mai mari decât veniturile încasate de angajați. Constatăm că există persoane care ies la pensie la 43 de ani, cu o pensie de peste 10.000 de lei, în timp ce pe un profesor, după 43 de ani de muncă, statul român îl "recompensează" cu o pensie de 1.500 de lei, întrucât principiul de calcul este diferit față de cel aplicat în cazul altor bugetari. Considerăm că singurul principiu care trebuie să stea la baza calculului pensiilor din România trebuie să fie cel al contributivității la fondul de pensii! Dacă nu, atunci cerem pensii speciale și pentru profesori!", mai spune reprezentantul FSLI.


Comentează știrea

costy
31 octombrie 2017
operator pc

Succesul este rezultatul atitudinilor, iar atitudinile nu sunt altceva decât deprinderi de gândire. O asemenea deprindere nu este un instinct, ci o reacție provocată prin repetare. Asta scrie celebrul Colin Turner în cartea "Născut pentru succes". Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email: pacurarucostica1963@gmail com

Papu
31 octombrie 2017
Pensionare

Au dreptate profesorii. Logic ei trebuiau să aibă grupa a-II-a de muncă și puteau cere pensionare mai devreme. Am o bănuială. Dacă se aprobă pensionarea lor cu 3 ani mai devreme, sunt sigur că majoritatea profesorilor care se vor pensiona vor reveni în învățământ pentru a beneficia și de pensie și de salariu. Singura soluție e interzicerea unui pensionar de a se reangaja la stat. În acest caz, va avea de suferit învățământul, din lipsă de personal didactic. Cum o dai e rău !. Singurii care va împăca și capra și varza sunt cei din Ciuma Roșie.

Spilu halet
31 octombrie 2017
Sfànta mare nerusinare!

Niste nemernici,netrebnici,neispraviti,analfabeti functional,santajisti ordinari cu 8ore pe saptamana,6luni pe an vor salarii si pensii speciale...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0614 secunde