€ 4.7231
£ 5.2496
$ 4.2103

Mai multe ştiri online:

Profesorii vor măsuri de protecție împotriva violenței în școli. România are cei mai violenți elevi

Ştire online publicată Marţi, 05 Decembrie 2017. Autor: Andreea PERHAIȚĂ
Aproape că nu trece săptămână în care să nu aflăm de cazuri de violență în școli. Fie că este vorba de dispute între elevi, fie între elevi și profesori, toate acestea nu fac decât să intimideze cadrele didactice și așa puține și supuse unui stres prea mare.


Reprezentanții sindicatelor din învățământ cer măsuri de protecție pentru cadrele didactice, întocmai cum au polițiștii și magistrații, în cazul în care sunt agresați fizic sau verbal. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ susține că a depus, la Parlament, încă din anul 2015, un proiect de act normativ, preluat de un grup de parlamentari, prin care a cerut acest lucru și, din păcate, proiectul zace și acum în sertarele Parlamentului. 


„Această inițiativă a venit ca urmare a numeroaselor cazuri de violență în școli, iar până acum autoritățile nu au reușit să rezolve această problemă. FSLI este împotriva actelor de violență, abuz sau vandalism care au loc în orice spațiu public, cu atât mai mult în unitățile de învățământ. Statistici ale Ministerului Educației, din anul 2015, arată că în fiecare zi sunt raportate 70 de cazuri de violență în școli, victime fiind atât elevi, cât și cadre didactice”, explică Simion Hancescu, președintele FSLI.


Potrivit cifrelor furnizate de Ministerul Educației, la nivelul anului 2015, peste 19.000 de cazuri de violență au fost înregistrate în școli. Cifrele sunt însă și mai mari, întrucât multe dintre cazuri nu sunt raportate la nivelul inspectoratelor școlare. 


„Imaginile difuzate, în care un cadru didactic din Teleorman este umilit, batjocorit și agresat de către elevii săi, ne revoltă. Anul trecut, un cadru didactic din județul Botoșani a fost lovit cu violență de un părinte chiar în fața colectivului de elevi, fiind transportat la spital. De aceea, FSLI face un apel la toți factorii de decizie să dezbată inițiativa legislativă prin care FSLI a solicitat măsuri de protecție a personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare și control, în îndeplinirea atribuțiilor specifice funcției”, mai spune liderul de sindicat.


Elevii români, cei mai violenți din Europa


Și Alianța pentru Educație de Calitate (ApEC), formată din Consiliul Național al Elevilor, Asociația Elevilor din Constanța, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți - Învățământ Preuniversitar, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Națională a Sindicatelor „Alma Mater”, dezaprobă comportamentul violent manifestat de elevi față de cadrul didactic, în cazul de la Școala Gimnazială din comunca Poroschia, județul Teleorman. 
„Ceea ce s-a întâmplat în această școală este inacceptabil. Acest eveniment regretabil evidențiază una dintre problemele fundamentale ale sistemului de învățământ românesc, și anume aceea că mijloacele teoretice de combatere a violenței nu se regăsesc în practicile cotidiene de la nivelul unităților de învățământ preuniversitar”, se arată în comunicatul transmis de ApEC.
Alianța propune ca, la nivelul fiecărei școli, să activeze o comisie permanentă dedicată prevenirii și eliminării violenței, în condițiile în care, în prezent, această comisie funcționează superficial sau deloc. ApEC solicită Ministerului Educației Naționale să monitorizeze funcționarea comisiei privind prevenirea și combaterea violenței, a faptelor de corupție și a discriminării în mediul școlar și promovarea interculturalității.


„Violența, sub orice formă – verbală, psihică sau fizică, nu ar trebui să se manifeste nici în spațiul școlii și nici în societate. Ca parteneri în educație, indiferent cine sunt agresorii sau persoanele agresate, milităm pentru o educație sănătoasă și un comportament civic responsabil. Au trecut trei ani de la raportul UNICEF care a dezvăluit statistici alarmante: România are cei mai violenți elevi cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani din toate statele lumii civilizate, însă măsurile necesare reglării acestei situații rareori s-au concretizat. Considerăm că, de multe ori, aceste comportamente nocive sunt desprinse din familie, fie chiar din sala de clasă, ceea ce relevă existența unei probleme sistemice”, sunt de părere reprezentanții ApEC.


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.8333 secunde