Profesorii pensionari, greu de înlocuit la catedră

2526
15
Profesorii pensionari, greu de înlocuit la catedră - fotofondprofesoripensionari-1507548694.jpg

Articole de la același autor

Învățământul se îndreaptă spre o criză iminentă. În câțiva ani, din ce în ce mai mulți elevi se vor trezi singuri în clasă la începutul școlii, așa cum au pățit, pe 11 septembrie, cei de la clasa a IV-a D de la Școala nr. 16. Avem din ce în ce mai puține cadre didactice dornice să urmeze această carieră, suficient de bine pregătite să ia concursul de titularizare, dar și să dea piept cu ițele unui sistem veșnic subfinanțat.

În anul 2017, în județul Constanța, 269 de catedre sunt acoperite de cadre didactice care au ieșit la pensie, dar își continuă activitatea în învățământ.

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean Constanța, din cele 269 de cadre didactice pensionare, mai mult de jumătate sunt învățătoare și educatoare - 152. În mod surprinzător, însă, cei mai mulți dintre profesorii pensionari predau în școli din mediul urban, deși te-ai fi așteptat ca la oraș să nu fie probleme cu încadrarea titularilor, pentru că toți fug de școlile de la țară. Așadar, 169 de pensionari predau, în acest moment, în unități de învățământ din oraș și doar 100 sunt în mediul rural.

Conducerea ISJ consideră că situația este o consecință a faptului că mulți profesori nu iau note bune la titularizare sau nici măcar nu se prezintă, de frică să nu ia notă mică și să se facă de râs.

"Profesorii participă la examenul de titularizare, nu iau notă corespunzătoare și nu mai au dreptul să primească post. În metodologie apare această etapă în care pensionarii primesc repartizare înaintea acestor candidați. Unii renunță să dea testul din vară, deși susțin inspecțiile din timpul anului. Nu mai merg la examen, din diferite motive, probabil, cel principal, fiind teama de a nu lua o notă mică", a declarat, pentru "Cuget Liber", inspectorul școlar general Petrică Miu.

"Ne trebuie tineri interesați

și pregătiți!"

Acesta este de părere că acoperirea catedrelor este prioritară, iar metodologia stabilește clar că pensionarii au dreptul că ocupe posturile rămase după etapa de concurs.

"Ar fi ideal să avem profesori de peste nota 6 - 7 toți, care să ocupe locurile. Însă, au fost situații în care unii nu au depășit nota și, până intră ei la a doua etapă la repartiție, intră pensionarii. Cei care nu promovează examenul de titularizare pot ocupa posturile rămase ulterior, ei vor susține un test la o lună după începerea școlii. Dar până atunci, pensionarii au prioritate. Și trebuie să recunoaștem că sunt multe cadre didactice pensionare care sunt foarte active. Chiar dacă poate între elevi și cadrele didactice tinere este o legătură mai apropiată. Și experiența contează foarte mult. Sigur că ideal ar fi să avem tineri foarte interesați care să fie și pregătiți și să depășească examenul", a subliniat șeful ISJ Constanța.

Potrivit acestuia, deficitul de profesori este destul de mare și este posibil să se adâncească.

"Analizăm varianta de a mări numărul de clase la specializarea Pedagogie. Pentru că un deficit de 200 - 300 de locuri nu îl acoperi așa ușor, mai ales că sunt și multe ieșiri din sistem", a completat Petrică Miu.

v v v

Reamintim că la concursul de ocupare a posturilor vacante, ISJ a propus 207 posturi sau catedre cu angajare pe perioadă nedeterminată și 1.700 posturi sau catedre complete sau incomplete pentru angajare pe perioadă determinată. La concurs s-au înscris doar 724 de candidați, însă 110 nu au avut curajul să se și prezinte. Alți 93 s-au retras în timpul concursului, părăsind sala de examen, iar unul a fost eliminat pentru fraudă.

Și mai tragic este că doar 478 de candidați au reușit să ia note peste 5 și numai 275 din ei au avut note peste 7, pentru a se putea titulariza.

"284 de candidați din județul Constanța și patru din alte județe pot opta pentru unul din cele 207 posturi titularizabile. Din păcate, sunt discipline, cum ar fi istoria, unde nu avem niciun post titularizabil (n.r. - și unde au fost obținute două note de 10 la proba scrisă) și discipline, cum ar fi la Colegiul de Arte «Regina Maria» pentru care nu avem candidați", ne declara, în luna iulie, la prima etapă de titularizare, inspectorul școlar general adjunct, prof. Alina Codreanu.

Aceasta se arăta însă optimistă, spunând că nu există îngrijorări că vor rămâne catedre neocupate pentru la toamnă, căci mai urmau etape pentru repartizare.

Comentează știrea

15 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Profesor
10 octombrie 2017
Salarii

O sa patim ca In Turcia ! Nivel de 40% analfabeti! Doar ca ei au facut o reforma a invatamantului acum 10 ani! Un cadru didactic proaspat absolvent in Turcia primeste minim 1200 euro! Un profesor cu vechime max 2000 euro la stat! Fapt concret! La noi un profesor tanar are 300 euro!!! Batjocura din partea celor care ne conduc!!! Ne vor cireada, ne vor turma de oi!!! Fara creier si usor de condus!

fane
10 octombrie 2017
Meandrele șpăgii

Dascălii pensionari sunt tinuți pentru că știu cel mai bine meandrele șpăgii. Cand intri în Școala 7 din Constanța te întâlnești cu niște băbuțe cordite care în loc să fie pensionate întind mâna la șpaga părinților.În ciuda înfățișării lor de maici cu dantura paradită, tunse câine și cu haine șleampete, au tarif pentru orice copil care intră în clasele lor.Dacă crede cineva că o profesoară-bunicuță cordită este mai bună ca o profesoară-tinerică prostuță, cred că se înșeală.Fără lestul corupției, o tânără poate avea o influență mai bună asupra copilului.Evident dacă și directorul școlii îi permite să fie cinstită și n-o obligă să cotizeze .

Prof.2.
10 octombrie 2017
Legile, Tante Irina.

Uită-te, Chère Dame Irène, la leji și regulamante, apoi exbiționează-ți, fă, nimicurile și neștiințele...

aurica
10 octombrie 2017
profesori

Foarte curând elevii vor avea in clase doar niste ingrijitori asa cum merita societatea noastra si nu profesori.Hai, ca pensionarii vor muri si sa vedem cine ii mai invata carte pe elevi

Anca
10 octombrie 2017
Pensionarii

Mi se pare ca acest articol a fost scris fără pic de documentare. Sunt atâtea cadre didactice pensionare în special învățătoare care predau și nu vor sub nici o forma sa plece din învățământ. Mai mult decât atât nu sunt deloc pregătite și sunt lipsite de rabdare. Pai cum sa plece când le merge atât de bine... Scoala 7 este un exemplu.

15 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3452 secunde