Profesorii pensionari, greu de înlocuit la catedră

2526
15
Profesorii pensionari, greu de înlocuit la catedră - fotofondprofesoripensionari-1507548694.jpg

Articole de la același autor

Învățământul se îndreaptă spre o criză iminentă. În câțiva ani, din ce în ce mai mulți elevi se vor trezi singuri în clasă la începutul școlii, așa cum au pățit, pe 11 septembrie, cei de la clasa a IV-a D de la Școala nr. 16. Avem din ce în ce mai puține cadre didactice dornice să urmeze această carieră, suficient de bine pregătite să ia concursul de titularizare, dar și să dea piept cu ițele unui sistem veșnic subfinanțat.

În anul 2017, în județul Constanța, 269 de catedre sunt acoperite de cadre didactice care au ieșit la pensie, dar își continuă activitatea în învățământ.

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean Constanța, din cele 269 de cadre didactice pensionare, mai mult de jumătate sunt învățătoare și educatoare - 152. În mod surprinzător, însă, cei mai mulți dintre profesorii pensionari predau în școli din mediul urban, deși te-ai fi așteptat ca la oraș să nu fie probleme cu încadrarea titularilor, pentru că toți fug de școlile de la țară. Așadar, 169 de pensionari predau, în acest moment, în unități de învățământ din oraș și doar 100 sunt în mediul rural.

Conducerea ISJ consideră că situația este o consecință a faptului că mulți profesori nu iau note bune la titularizare sau nici măcar nu se prezintă, de frică să nu ia notă mică și să se facă de râs.

"Profesorii participă la examenul de titularizare, nu iau notă corespunzătoare și nu mai au dreptul să primească post. În metodologie apare această etapă în care pensionarii primesc repartizare înaintea acestor candidați. Unii renunță să dea testul din vară, deși susțin inspecțiile din timpul anului. Nu mai merg la examen, din diferite motive, probabil, cel principal, fiind teama de a nu lua o notă mică", a declarat, pentru "Cuget Liber", inspectorul școlar general Petrică Miu.

"Ne trebuie tineri interesați

și pregătiți!"

Acesta este de părere că acoperirea catedrelor este prioritară, iar metodologia stabilește clar că pensionarii au dreptul că ocupe posturile rămase după etapa de concurs.

"Ar fi ideal să avem profesori de peste nota 6 - 7 toți, care să ocupe locurile. Însă, au fost situații în care unii nu au depășit nota și, până intră ei la a doua etapă la repartiție, intră pensionarii. Cei care nu promovează examenul de titularizare pot ocupa posturile rămase ulterior, ei vor susține un test la o lună după începerea școlii. Dar până atunci, pensionarii au prioritate. Și trebuie să recunoaștem că sunt multe cadre didactice pensionare care sunt foarte active. Chiar dacă poate între elevi și cadrele didactice tinere este o legătură mai apropiată. Și experiența contează foarte mult. Sigur că ideal ar fi să avem tineri foarte interesați care să fie și pregătiți și să depășească examenul", a subliniat șeful ISJ Constanța.

Potrivit acestuia, deficitul de profesori este destul de mare și este posibil să se adâncească.

"Analizăm varianta de a mări numărul de clase la specializarea Pedagogie. Pentru că un deficit de 200 - 300 de locuri nu îl acoperi așa ușor, mai ales că sunt și multe ieșiri din sistem", a completat Petrică Miu.

v v v

Reamintim că la concursul de ocupare a posturilor vacante, ISJ a propus 207 posturi sau catedre cu angajare pe perioadă nedeterminată și 1.700 posturi sau catedre complete sau incomplete pentru angajare pe perioadă determinată. La concurs s-au înscris doar 724 de candidați, însă 110 nu au avut curajul să se și prezinte. Alți 93 s-au retras în timpul concursului, părăsind sala de examen, iar unul a fost eliminat pentru fraudă.

Și mai tragic este că doar 478 de candidați au reușit să ia note peste 5 și numai 275 din ei au avut note peste 7, pentru a se putea titulariza.

"284 de candidați din județul Constanța și patru din alte județe pot opta pentru unul din cele 207 posturi titularizabile. Din păcate, sunt discipline, cum ar fi istoria, unde nu avem niciun post titularizabil (n.r. - și unde au fost obținute două note de 10 la proba scrisă) și discipline, cum ar fi la Colegiul de Arte «Regina Maria» pentru care nu avem candidați", ne declara, în luna iulie, la prima etapă de titularizare, inspectorul școlar general adjunct, prof. Alina Codreanu.

Aceasta se arăta însă optimistă, spunând că nu există îngrijorări că vor rămâne catedre neocupate pentru la toamnă, căci mai urmau etape pentru repartizare.

Comentează știrea

15 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
DODO
10 octombrie 2017
de ce nu !

asa cum pensionarii ,, speciali ,, pot muncii dupa cu salariu cumulat cu pensia de ce restul nu ar avea acest drept?

titular
10 octombrie 2017
examen concurs

Pentru ca examenul de titularizare sa fie echtabil pentru toate cadrele ar trebui ca la el sa participe odata cu cei tineri si pensionari care vor sa predea in continuare .Pai un profesor pensionar care sta bine merci pe post a dat un examen acum 40 de ani cunoaste ce usi trebuie sa deschida si ocupa locul zeci de ani.Sa dea concurs cu cei tineri sa vedem concret sunt mai destepti decat ei ca sa ocupe locul.La examenul de titularizare sa participe in fiecare an si cadrele pensionate care vor sa continue alaturi de cei noi si care este mai bun sa primeasca postul sa vedem atunci ce note vor lua pensionarii.

zoitza
10 octombrie 2017
COSMARUL EDUCATIE ESTE MIU

Recunoscuta incompetenta a acestui necioplit coleg cu miros de gainatz este proverbiala. Grobian si extrem de modest intelectual nu a facut decat sa distruga tot pe unde a umblat si sa-si aduca slugile pesediste pentru corul adulator de pe treptele intitutiei. Balanescu pe care intreg corpul profesorilor de matematica o considera mai proasta decat iubitul ei sef , are o involutie pana aproape de eppoca de piatra, adica o maimuta. Un acevarat cosmar. Oana Pahon cu care am vorbit zilele trecute a inteles ca pana la urma a fost mai bine sa plece decat sa mai ramana in cloaca numita isj. Samavolnicia unui om mic cu gainatz pe caracter a fost evidenta la sfarsitul saptamanii trecute. Succes domnului Ciucan care a fost in mod evident cel mai bun inspector la sport. Urmarim sa vedem ce mai urmeaza, cu toate ca nu ne prea intereseaza pe noi adevaratii profesori titulari din judetul Constanta marlaniile produse in si de isj.

Cineva
10 octombrie 2017
Rusine!sa faca naveta pensionarii,nu sa stea in buricul targului

Cum este posibil sa aiba pensionarii intaietate?mint cu nerusinare,sunt atatia care iau nota mare si nu au posturi din cauza lor.Stim atatia pensionari in scoli din oras.E normal sa mai ocule acelasi post inca 3 ani?sa faca naveta si sa lase locul tinerilor.Noi latram la luna aici,ei tot ce stiu,aia fac.Cine are sa dea spaga,ramane pe post,cunoastem atatea cazuri.Nu cotizezi la director,nu te tine.Posturile se dau pe ascuns si pe bani grei,directorii fac jocurile

Parinte
10 octombrie 2017
Invatamant!

Nu inteleg ,, ce cauta pensionarii in sistemul de invatamant ????? ,, Din intamplare,, mai predau si la un liceu de renume din Constanta!!!!!!

director
10 octombrie 2017
combinatii

pensionarii sunt in scolile din orasul constanta pe locurile tinute ascunse in sertare de catre directori la solicitarile din ISJ si in complicitate cu inspectorii. stie tot orasul ca aceste posturi apar peste noapte pentru clientii ISJ.

Prof.
10 octombrie 2017
Legea și pensionarii.

Dacă se cunoaște legea și nu se dau frîu liber tuturor frustrărilor, s-ar vedea că cei care implinesc vîrsta legală de pensionare au dreptul să-și prelungească activitatea - dacă sint ore, normă întreagă la catedra respectivă - inca 3 ani, cu dosar de aprobare anual. Legea dixit.

profesor
10 octombrie 2017
pentru Zoita

Ciuncan, cel mai bun? A desfiintat centrele metodice, consiliile consultative, nu a avut evidenta profesorilor. O nulitate adusa in ISJ de fostul insp. Popescu, alta nulitate

Popescu
10 octombrie 2017
Pensionarii

Cum se face ca pensionarii predau in oras si tinerii la tara? Vezi cazul Scolii nr.29, Constanta, unde pe post de invatator este tinuta din 2012 o pensionara Nicolescu Felicia care ar putea preda in mediul rural mai ales ca nu are master si nici studii superioare. Cadrele didactice nu se mai perfectioneaza dupa ce ies la pensie. Partidul e tare, nu? Lasati tinerii sa munceasca ! Daca vreti ore, luati la tara!

Irina
10 octombrie 2017
Testarea pensionarilor!!!

Cand au fost testați pensionarii??? De fapt....cand au fost testați ultima data testați? Tinerii pot da teste in fiecare an...da? Pe pensionari nu ii deranjează nimeni!Nu e nimeni curios sa vada ce stiu...cele mai bune posturi,cele mai bune clase...Pensionarii pot fi înlocuiti!! Dar rețeaua de șpăgi si combinații ii păstrează!

15 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.418 secunde