€ 4.734
£ 5.2448
$ 4.2129

Mai multe ştiri online:

Profesorii pensionari, greu de înlocuit la catedră

Ştire online publicată Marţi, 10 Octombrie 2017. Autor: Andreea PERHAIȚĂ
Învățământul se îndreaptă spre o criză iminentă. În câțiva ani, din ce în ce mai mulți elevi se vor trezi singuri în clasă la începutul școlii, așa cum au pățit, pe 11 septembrie, cei de la clasa a IV-a D de la Școala nr. 16. Avem din ce în ce mai puține cadre didactice dornice să urmeze această carieră, suficient de bine pregătite să ia concursul de titularizare, dar și să dea piept cu ițele unui sistem veșnic subfinanțat.

În anul 2017, în județul Constanța, 269 de catedre sunt acoperite de cadre didactice care au ieșit la pensie, dar își continuă activitatea în învățământ.

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean Constanța, din cele 269 de cadre didactice pensionare, mai mult de jumătate sunt învățătoare și educatoare - 152. În mod surprinzător, însă, cei mai mulți dintre profesorii pensionari predau în școli din mediul urban, deși te-ai fi așteptat ca la oraș să nu fie probleme cu încadrarea titularilor, pentru că toți fug de școlile de la țară. Așadar, 169 de pensionari predau, în acest moment, în unități de învățământ din oraș și doar 100 sunt în mediul rural.

Conducerea ISJ consideră că situația este o consecință a faptului că mulți profesori nu iau note bune la titularizare sau nici măcar nu se prezintă, de frică să nu ia notă mică și să se facă de râs.

„Profesorii participă la examenul de titularizare, nu iau notă corespunzătoare și nu mai au dreptul să primească post. În metodologie apare această etapă în care pensionarii primesc repartizare înaintea acestor candidați. Unii renunță să dea testul din vară, deși susțin inspecțiile din timpul anului. Nu mai merg la examen, din diferite motive, probabil, cel principal, fiind teama de a nu lua o notă mică”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, inspectorul școlar general Petrică Miu.

„Ne trebuie tineri interesați

și pregătiți!“

Acesta este de părere că acoperirea catedrelor este prioritară, iar metodologia stabilește clar că pensionarii au dreptul că ocupe posturile rămase după etapa de concurs.

„Ar fi ideal să avem profesori de peste nota 6 - 7 toți, care să ocupe locurile. Însă, au fost situații în care unii nu au depășit nota și, până intră ei la a doua etapă la repartiție, intră pensionarii. Cei care nu promovează examenul de titularizare pot ocupa posturile rămase ulterior, ei vor susține un test la o lună după începerea școlii. Dar până atunci, pensionarii au prioritate. Și trebuie să recunoaștem că sunt multe cadre didactice pensionare care sunt foarte active. Chiar dacă poate între elevi și cadrele didactice tinere este o legătură mai apropiată. Și experiența contează foarte mult. Sigur că ideal ar fi să avem tineri foarte interesați care să fie și pregătiți și să depășească examenul”, a subliniat șeful ISJ Constanța.

Potrivit acestuia, deficitul de profesori este destul de mare și este posibil să se adâncească.

„Analizăm varianta de a mări numărul de clase la specializarea Pedagogie. Pentru că un deficit de 200 - 300 de locuri nu îl acoperi așa ușor, mai ales că sunt și multe ieșiri din sistem”, a completat Petrică Miu.

v v v

Reamintim că la concursul de ocupare a posturilor vacante, ISJ a propus 207 posturi sau catedre cu angajare pe perioadă nedeterminată și 1.700 posturi sau catedre complete sau incomplete pentru angajare pe perioadă determinată. La concurs s-au înscris doar 724 de candidați, însă 110 nu au avut curajul să se și prezinte. Alți 93 s-au retras în timpul concursului, părăsind sala de examen, iar unul a fost eliminat pentru fraudă.

Și mai tragic este că doar 478 de candidați au reușit să ia note peste 5 și numai 275 din ei au avut note peste 7, pentru a se putea titulariza.

„284 de candidați din județul Constanța și patru din alte județe pot opta pentru unul din cele 207 posturi titularizabile. Din păcate, sunt discipline, cum ar fi istoria, unde nu avem niciun post titularizabil (n.r. - și unde au fost obținute două note de 10 la proba scrisă) și discipline, cum ar fi la Colegiul de Arte «Regina Maria» pentru care nu avem candidați”, ne declara, în luna iulie, la prima etapă de titularizare, inspectorul școlar general adjunct, prof. Alina Codreanu.

Aceasta se arăta însă optimistă, spunând că nu există îngrijorări că vor rămâne catedre neocupate pentru la toamnă, căci mai urmau etape pentru repartizare.

Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.8024 secunde