Profesorii, la un pas de grevă. Creșterea salariilor, o mare țeapă

545
1
Profesorii, la un pas de grevă. Creșterea salariilor, o mare țeapă - grevaprofesoriscoalaelevi15-1505927614.jpg

Articole de la același autor

Două săptămâni, atât mai au la dispoziție guvernanții să cadă la pace cu profesorii și de a le îndeplini solicitările privind sporurile salariale și creșterea salariilor nete. 


Înainte să înceapă școala, Colegiul Național al Liderilor Federației Sindicatelor Libere din Învățământ a decis să înceapă protestele pe 2 octombrie, în cazul în care Guvernul nu acceptă încheierea unui acord scris, prin care se angajează să soluționeze mai multe probleme cu care se confruntă salariații din învățământ.


Principala supărare este că majorările salariale propuse pentru 2018 vor fi nesemnificative. 


"Suntem nemulțumiți de cuantumul mic al creșterii salariilor nete în anul 2018 comparativ cu creșterile salariilor brute, consecință a majorării contribuțiilor angajaților către stat. În urma calculelor făcute de FSLI și recunoscute ulterior de ministrul Finanțelor Publice, precum și de ministrul Muncii, dacă nivelul brut al salariilor crește cu 50 la sută, în realitate, ceea ce va primi, anul viitor, fiecare angajat din învățământ este de maximum 25 la sută", explică președintele FSLI, Simion Hăncescu. 


În acest context, FSLI cere Guvernului României începerea negocierilor și încheierea unui acord scris până la data de 25 septembrie 2017, prin care să fie soluționate aceste solicitări. Astfel, începând cu cel târziu 1 octombrie 2017, sporurile salariale ar trebui să se calculeze prin raportarea la actualele salarii de bază. La rectificarea bugetară care se va face până la sfârșitul anului 2017, să fie cuprinsă suma necesară pentru plata sentințelor judecătorești, iar până la sfârșitul acestei luni, să se găsească o soluție, astfel încât salariile nete din învățământ, în anul 2018, să crească într-un procent mai mare decât cel anunțat de Executiv. 


"În situația în care Guvernul va ignora solicitarea FSLI, pe 2 octombrie 2017, între orele 12 și 14, vor fi pichetate toate prefecturile de județ, iar pe 4 și 5 octombrie, va fi pichetat sediul Guvernului", anunță liderul de sindicat. 


"Cerem Ministerului Educației să renunțe la monopolizarea manualelor" 


De asemenea, aproape 200 de cadre didactice, cercetători, academicieni și oamenii de cultură au semnat deja apelul "Dreptul la Educație", prin care solicită ministrului Educației, Liviu Pop, să renunțe "imediat la monopolizarea manualelor, la impunerea manualului unic sau la cosmetizarea acestei acțiuni sub fardul gros al așa zisei licitații de autori, organizată de editura de casă a statului". 


Autorii scrisorii subliniază că prin această măsură se încalcă dreptul copilului la o educație de calitate și se aduce atingere unor principii prevăzute în Constituția României și în legile statului (Legea Educației, Legea Cărții, Legea Dreptului de Autor), precum dreptul profesorului de a-și alege resursele didactice, dreptul autorilor și al editurilor de a publica, dreptul părinților de a calibra și direcționa educația propriilor copii și responsabilitatea statului de a investi în educație.


Comentează știrea

DODO
21 septembrie 2017
profi neobrazati

in loc sa fie fericiti ca s-au dat pensii speciale ( nu lor ) ca s-au marit exploziv indemnizatiile politicienilor (nu ale lor ) ca pina si personalul Parlamentului ( paznic, soferi, bucatari ,ospatari ,femei de serviciu ghizi etc )primesc dupa numai 4 ani pensii speciale se gasesc si ei sa ceara banii care au fost cistigati in instanta, banii care le-au fost promisi si cu care au fost prostiti in campanie,banii care sa le asigure un trai demn ( ferindu-i de aroganta beizadelelor pe cere le scolesc ) Nu sint manuale, nu sint materiale didactice , nu sint rechizite ? ce conteaza ! fiti mindrii ca in Teleorman se construieste cel mai scump stadion din tara ( pret pe loc ) Voi fiti intelegatori ca tara nu are bani ( pentru voi ) procentul din PIB pt educatie a fost o glumita electorala si voi ati luat-o de buna PA ! si sa votati PSDragnea si data viitoare ( naivilor ca sa nu spun fraierilor )

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8586 secunde