Profesorii, iradiaţi de la calculator? „Să primească spor şi elevii!”

1724
Profesorii, iradiaţi de la calculator? „Să primească spor şi elevii!” - fotofondprintprofesorii22-1605454611.jpg

Articole de la același autor

Cu lecţiile mutate în online, pe tabletă, laptop, computer, şcoala şi învăţarea s-au transformat din cauza pandemiei. Elevii şi profesorii îşi petrec orele în faţa unui ecran, se salută la distanţă, în faţa unei camere web, cu căştile pe urechi. Deşi situaţia nu este deloc normală, mulţi s-au adaptat şi au găsit chiar avantaje în aceasta. Au transformat orele în lecţii moderne, cu metode noi de învăţare şi evaluare, pe care elevii le primesc cu bucurie şi curiozitate.



Sindicatele din învăţământ sunt însă convinse că lucrul online afectează sănătatea cadrelor didactice şi că ar trebui să primească un spor la salariu. Federaţia Sindicatelor din Învăţământ, la care este afiliat şi Sindicatul Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa, a transmis o adresă către Guvern şi primul ministru Ludovic Orban, solicitând investiţii în educaţie, dotarea tehnică a celor care sunt responsabili de actul educaţional, dar şi stimularea financiară a personalului din învăţământ. De asemenea, sindicaliştii propun modificarea cadrului legislativ astfel încât „să fie consacrat sporul pentru condiţii de muncă pentru personalul didactic care, în contextul epidemiologic actual, îşi desfăşoară activităţile didactice în sistem online”. „Desfăşurarea actului educaţional online presupune o perioadă îndelungată de expunere a cadrelor didactice la radiaţiile emise de dispozitivul/dispozitivele electronice pe care fiecare le deţine, prin resurse financiare proprii şi pe care le utilizează în activitatea profesională”, se arată în adresa semnată de FSLI.

„Multe dispozitive pe care le folosesc aceşti profesori sunt depăşite, sunt vechi. Evident că un dispozitiv şi un calculator vechi, în urma unei măsurători, poate să conducă la ideea că undele electromagnetice pe care le emite acel echipament este peste cel normal. Un profesor consideră că el are un dispozitiv care îl afectează, cheamă o firmă autorizată, face măsurătoarea, plăteşte cu anumite riscuri o sumă care este destul de consistentă”, explică Simion Hancescu, preşedintele FSLI.

„Hadeţi să fim corecţi!”

Totuşi, există şi cadre didactice care nu susţin ideea acestui spor şi care consideră o cerere exagerată a sindicatelor. Mai mult decât atât, sunt de părere că acelaşi spor ar trebui acordat şi elevilor, dar mai ales părinţilor şi bunicilor care îi ajută să participe şi să înţeleagă orele online.

„Sunt profesor şi refuz sporul acela pentru expunerea la radiaţiile emise de dispozitivele electronice. Pe bune? Auzi, profesorii să primească asemenea spor! Foarte bine! Atunci să primească şi toţi elevii cu prezenţă şi activitate 90 – 100 % online şi părinţii celor de la grădiniţă, pregătitoare şi clasa întâi şi în special bunicii! Ştiu eu câţiva care muncesc cot la cot cu mine. Şi aceştia stau cu ochii pironiţi în monitoare şi sunt expuşi la aceleaşi radiaţii ca şi noi profesorii. Haideţi să fim corecţi! Eu aş vrea să văd sindicatele că luptă strict pentru dreptul nostru de mărire a salariului, acela prevăzut în lege cu termen de acordare de la 1 septembrie anul în curs. Acolo aş vrea să le văd zbătându-se, nu pentru aberaţia asta de spor discriminatoriu şi injust. Deci, dragi sindicate, la radiaţii suntem expuşi mai mulţi”, este de părere M.L.R., cadru didactic.

De asemenea, un alt cadru didactic consideră că sunt alte lucruri mai importante în educaţie, decât sporul respectiv. „Ar trebui ca sindicatele să lupte şi pentru creşterea costului standard elev, implicat pentru îmbunătăţirea bazei materiale a şcolilor. Condiţiile din multe şcoli lasă de dorit. Iar sindicatele nu ştiu decât drepturi salariale!”, susţine B.A., profesor de matematică.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6402 secunde