Prof. univ. dr. Ion Bitoleanu - o viață în slujba istoriei

661
5
Prof. univ. dr.  Ion Bitoleanu -  o viață  în slujba istoriei - ionbitoleanu-1467549595.jpg

Articole de la același autor

Mâine, istoricul și universitarul Ion Bitoleanu aniversează opt decenii de existență, prilej de a-l readuce în atenția constănțenilor pe unul dintre cei mai mari specialiști în istoria dobrogeană.

În anul 1960 a absolvit Facultatea de Istorie a Universității București, ca șef de promoție, apoi a fost profesor de istorie (1960-1964) la Liceul "Mircea cel Bătrân" din Constanța, unde a fost și elev. Din anul 1964 a fost încadrat în învățământul superior, prima dată ca decan al Facultății de Istorie din Institutul Pedagogic Constanța, apoi timp de 25 de ani profesor universitar la Institutul de Marină "Mircea cel Bătrân", apoi la Universitatea "Spiru Haret", unde a deținut și funcția de decan al Facultății de drept și administrație publică Constanța.

"A desfășurat o bogată activitate științifică, susținând peste 70 de comunicări în centrele universitare București, Constanța, Iași, Cluj, Oradea, Tg. Mureș, Sibiu, multe dintre ele cu participare internațională. Este membru al Asociației Oamenilor de Știință din România. Lucrările elaborate au fost publicate în periodice de prestigiu cu versiune în limba franceză, rusă, germană, spaniolă. Majoritatea au fost citate în bibliografia autorilor români și străini în materie", aprecia Virgil Coman, directorul Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Constanța.

De-a lungul carierei sale, a publicat volumele: Istoria Românilor dintre Dunăre și Mare; Din istoria României moderne (1922-1926); Dobrogea; Tradiții navale românești; Istoria Dobrogei; Politica externă a României Mari în dezbaterile parlamentului 1919-1939; Dobrogea, vatră a creștinismului românesc; Șefi de partide văzuți cu ochii vremii lor. 

Comentează știrea

un cititor
4 iulie 2016
La multi ani!

Scrie foarte frumos, foarte placut. Are un talent scriitoricesc deosebit. Multi constanteni il respecta si il iubesc.

Catalin
4 iulie 2016
Hmmm !

Comunismul a cazut abia in 1989 si din cauza acestor propagandisti care au mancat rahat cu carul ...

un roman
4 iulie 2016
ce curajos esti...

Spre deosebire de tine!

Răspuns la: Hmmm !
Adăugat de : Catalin, 4 iulie 2016
Comunismul a cazut abia in 1989 si din cauza acestor propagandisti care au mancat rahat cu carul ...
Nilatac
4 iulie 2016
Copil de primas.

Octogenarului profesor și scriitor de adevarata istorie, la cit de multi ani de Pensie și la noi carti!

Doru
26 ianuarie 2017
Mandri ca suntem romani !

Avem noi romanii , o pedeapsa pentru naivitatea noastra ancestrala , pentru tineretea noastra ca popor si rasa , ca civilizatie si cultura minore . Avem memorie scurta ! Si incapatanari trecatoare , daca nu devoratoare ... Bine , este de explicat , la trecutul nostru de supusi otomani , muscali si occidentali , adica , de marginali in Europa ... Am condamnat comunismul de forma , in gluma , adica neserios , si i-am reabilitat ulterior , pe rand , cu artificii , pe agitatorii care au fost stalpii regimului - ideologii toxicei doctrine . Bitoleanu si Dumitrascu , propagandisti toxici pensionari , lepre comuniste reactivate , sunt de fapt , monumente ale perioadei comuniste din Dobrogea - complicii producatorilor dezastrului national din perioada 1945-1989 ! Noua propaganda nationalista incearca sa acrediteze valoarea acestor popandai preistorici si reintroducerea lor in circuitul istoriografic si cultural mioritic . In mod gresit ! Tot ce au scris ei , poarta amprenta ideologica bolsevica , determinata de lipsa de caracter si de determinare patriotica sincera . Oamenii au facut concesii si au devenit complici . Comunismul prin ei s-a perpetuat ...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2998 secunde