Prof. Gabriela Constantinescu: "Părinții vor să-și testeze copiii"

2634
3
Prof. Gabriela Constantinescu:
Peste 300 de copii constănțeni au participat la cea de-a VIII-a ediție a suitei de manifestări "My Space", organizată de Colegiul Național "Mircea cel Bătrân", în cadrul căreia de un interes deosebit s-a bucurat concursul de matematică "Math Space", cuprins în Calendarul Ministerului Educației.


A urmat pentru elevii gimnaziului "Mircea" Concursul Interjudețean de Matematică Regalul Generației XXI, de la Ploiești, de unde s-au întors cu rezultate remarcabile: două premii II, două premii III și nouă mențiuni.

Fost inspector de specialitate matematică timp de nouă ani, actualmente recunoscut cadru didactic la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân", prof. Gabriela Constantinescu a acceptat o discuție despre oportunitatea concursurilor și în calitatea sa de inițiator a trei dintre ele: Lumina Math, Rural Math, Math Space.

- Ce rol joacă evaluările în pregătirea elevilor?

- Competițiile în matematică școlară sunt pozitiv percepute de către copii. E drept, că orice acțiune de acest gen poate să degenereze, dar din câte cunosc eu, copiii participă la concursuri pentru că își doresc ei. Mi s-a întâmplat, însă, vorbind cu prieteni, să-i aud că dimensionează pregătirea copiilor de numărul de puncte obținute cu ocazia unor participări. Atâta timp cât nu este o evaluare forțată, cât nu duci copilul și începe să plângă pe acolo nu consider nimic vicios!

E adevărat că majoritatea sunt centrate pe matematică pentru că, până la urmă, trebuie să recunoaștem rolul benefic al acestei materii în formarea unui individ, indiferent în ce parte ne-am uita. Concursurile de matematică dau un feed-back al nivelului de educație al copilului. Atât la nivel primar, cât și gimnazial, inte-resul pentru matematică predomină.

- Așadar, în opinia dvs., este bine să se organizeze aceste concursuri?

- Dacă se organizează în condiții acceptate de Inspectoratul Școlar Județean Constanța, ca profesor de matematică eu consider că este un lucru pozitiv. Pe mine mă interesează efectul didactic, care este unul pozitiv. Vreau să vă spun că, cel puțin la clasele V-VIII, din perspectiva mea, nu vorbim de o inflație de concursuri. Până la urmă pot să selectez, ca profesor. Nici în anii trecuți nu le-am recomandat toate concursurile. Spre exemplu, concursul Lumina Math s-a născut pe vremea când eram la Inspectorat, iar director la Liceul Internațional de Informatică era Ragip Gokcel. Am plecat de la ideea că e bine să avem un concurs al Constanței. În aceeași perioadă am inițiat Rural Math, din dorința de a oferi copiilor o competiție.

- Cum rămâne, totuși, cu fondurile evazioniste?

- Eu nu sunt în măsură să spun ce se întâmplă cu acei 20 de lei pe care îi dă copilul, dar știu că fiecare concurs are un specific. Spre exemplu, Arhimede este un concurs mai greu, la care trimitem copiii mai formați, Evaluare în educație este un concurs cu prima parte pe grilă și la sfârșit două-trei probleme, exact cât să prindă și copilul curaj. Până la urmă olimpiadele nu fac o evaluare 100% obiectivă. Sunt niște probleme pe care le primești în ziua respectivă, iar dacă tu nu ai o pregătire de competiție și te blochezi? Din punct de vedere științific, unele concursuri ridică niște probleme remarcabile, de luat în considerare.

Dacă într-adevăr au fost profesori care au impus înscrierea elevilor sau le-au promis note elevilor atunci lucrurile capătă un alt aspect.

Dar și noi ca profesori cum ne măsurăm activitatea? Discutați cu cineva care a fost selectiv în privința concursurilor. Nu le-am promovat chiar pe toate, pentru că mi s-a părut că-s prea multe. Studiind subiectele am făcut pentru mine o selecție. Și dacă nu le-am recomandat anumite concursuri s-au dus singuri și s-au înscris. Sau îi înscriu părinții pentru că vor să vadă ce nivel are copilul. 


Comentează știrea

Fost elev
25 octombrie 2012
Felicitari

Va multumesc doamna profesoara si pe aceasta cale si va doresc sanatate si mult succes in continuare

Misu
25 octombrie 2012
Nici o zi fara gabriela constaninescu

Ziarul Cuget Liber cred ca a incheiat contract cu aceasta profesoara. In fiecare zi dezvolta acest subiect al concursurilor scolare. Aveti vreun interes, doamna profesoara sau sunteti "total dezinteresata?

Adriana
25 octombrie 2012
Prestigiu

Gabriela Constantinescu este o profesoara de prestigiu . O felicit din toata inima ! Comentariile de doi bani trebuiesc ignorate . Inca o data felicitari atat profesoarei cat si jurnalistei !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3091 secunde