€ 4.748
£ 5.4269
$ 4.1981

Mai multe ştiri online:

Prin ce drame au trecut românii în ultimii o sută de ani

Ştire online publicată Miercuri, 11 Iulie 2018. Autor: Mirabela ȘERBĂNESCU
Mănăstirea Dervent a găzduit, recent, lucrările simpozionului internațional „Destine frânte pentru țară în vatra istorică românească”, organizat de Arhiepiscopia Tomisului și Mănăstirea Dervent, în parteneriat cu Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” și Asociația „Casa Mării Negre”. Manifestarea face parte din programul „Centenarul Unirii în Dobrogea, locul unde începe istoria românilor”.


La această acțiune au fost prezenți istorici, cercetători, oameni de cultură și clerici din România, Republica Moldova și nordul Bucovinei, Ucraina, care au prezentat și dezbătut principalele drame colective și individuale ale românilor din ultimii o sută de ani. Dintre acestea amintim războaiele mondiale, represiunea comunistă, exilul românesc, lichidarea identității și conștiinței românești în Basarabia și Bucovina, deportările colective, masacrele de la Lunca și Fântâna Albă, dramele refugiaților basarabeni și bucovineni în România etc. 


În cadrul simpozionului a fost prezentată și expoziția de fotografii „Fețe simple ale unei istorii anevoioase”. Potrivit președintelui Asociației „Casa Mării Negre”, Dorin Popescu, s-a concluzionat că în toți acești ani au existat procese istorice de amplitudine, care au alterat grav conștiința națională, etica și încrederea colectivă, identitatea românească. Pe de altă parte, unele evenimente istorice, cum ar fi exterminarea elitei românești în comunism, comunismul în sine sau foametea din 1946-1947 pot fi văzute ca proiecte sau experimente de lichidare a identității și conștiinței naționale românești. 


Organizatorii sunt de părere că acțiunea reprezintă prima mare manifestare științifică de anvergură internațională organizată în județul Constanța în 2018, pentru omagierea Centenarului Marii Uniri.


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Inchide
Pagina a fost generata in 0.7419 secunde