Primăvara își intră în drepturi de Nevruz

940
Primăvara își intră în drepturi de Nevruz - nevruz1-1332359199.jpg

Perioada 21-23 martie este o perioadă de sărbătoare pentru membrii comunității turce din Dobrogea și nu numai: în aceste zile se celebrează Nevruzul sau Navrezul, care marchează venirea primăverii. Este o sărbătoare veche de 5.000 de ani a lumii turce și celebrează Anul Nou, în limba persană "nev" ("nou") "ruz" ("an").

Nevruzul este asemănător, din punct de vedere al obiceiurilor, sărbătorilor pascale românești. "Este vorba despre o nouă zi, în care natura reînvie și oamenii se bucură de începutul unui nou an și de venirea primăverii. Nevruzul este o sărbătoare specifică ce evocă, în majoritatea culturilor tradiționale din spațiul indo-european, renașterea naturii", a declarat, pentru "Cuget Liber", Șeila Calivet, reprezentant al Centrului Cultural Turc Yunus Emre Constanța.

Colinde de primăvară
Potrivit calendarului solar persan, sărbătoarea de Nevruz este unul din evenimentele majore ale calendarului astral al umanității și relevă originea comună a popoarelor indo-europene.
La începutul zilei de 21 martie, cei mai tineri reprezentanți ai comunității turce pornesc în alai, pe la casele rudelor și prietenilor, colindând și vestind reînvierea naturii. Grupuri de băieți sau tineri însoțite de muzicanți, interpreți la tobe și trompete, umblă din casă în casă, cântând "Navrez Cirri", cântecul specific acestei sărbători. Tinerii agață în ramuri înflorite de cireș și cais cadourile primite la casele pe care le-au colindat, de obicei batiste dantelate sau brodate și chiar marame.
În cea de-a doua parte a zilei sunt organizate procesiuni la monumentele funerare din cimitirele turcești și se aduc omagii strămoșilor. De sărbătoarea Nevruzului se curăță mormintele, se așează pietre funerare mormintelor noi, se plantează flori și se rostesc rugăciuni. Săracilor întâlniți în cimitire li se împart fructe, bani și mâncare.

Renaștere prin foc
Poate cel mai spectaculos ritual al sărbătorii de Nevruz este reprezentat de săriturile peste foc. Doar cei mai viteji membri ai comunității merg până la capăt cu acest ritual. Pentru a alunga bolile și a intra sănătoși în primăvară, membrii comunității turce ard vechiturile, cum ar fi hainele vechi, și apoi sar peste foc, în sunetul cântecelor tradiționale.
De asemenea, se organizează banchete tradiționale, la care se sacrifică miei, berbeci și petreceri la iarbă verde și se ciocnesc ouă vopsite în foi de ceapă, ale căror coji se aruncă și ele în foc, alături de haine. Conform unor alte variante ale tradiției, cojile de ouă trebuie să fie aruncate pe pământ, simbolizând momentul lepădării de urât, de anotimpul rece, de greutăți și de lipsuri.

Nevruzul la Constanța
Pentru a marca sărbătoarea Nevruzului așa cum se cuvine, duminică, 25 martie, Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța, în colaborare cu Centrul Cultural Turc Yunus Emre Constan-ța organizează o manifestare tradițională, intitulată "Nevruz în Turcia și în lumea turcă". La eveniment, ce va avea loc la Hotel Ibis din Constanța, vor fi prezenți invitați ai comunității turce internaționale și constănțene, iar spectacolul de dans tradițional dedicat Nevruzului va fi asigurat de ansamblurile de dans tradițional "Kucuk Yildizlar" și "Fidanlar" din România.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 20 Ianuarie 2012
Stire din Social : Câte zile libere avem în 2012
Pagina a fost generata in 0.2574 secunde