Prima sărbătoare a anului - Sfântul Vasile, păzitorul de duhuri rele

188
1
Prima sărbătoare  a anului - Sfântul Vasile, păzitorul de duhuri rele - sfantulvasile-1451406524.jpg

Articole de la același autor

Pe 1 ianuarie, românii sărbătoresc Sfântul Vasile. Acesta este unul dintre cei mai importanți sfinți ai Bisericii Ortodoxe, fiind considerat păzitor de duhuri rele.

În tradiția populară se mai spune că așa cum este musafirul din ziua de Sfântul Vasile, bogat ori sărac, așa va fi omul tot anul. Totodată, în ziua de Anul Nou, trebuie să se arunce prin casă spice de grâu, iar seara, acestea să fie strânse, pentru a fi din nou aruncate prin cămin în ziua de Sfântul Ioan. După aceea, se face un mănunchi din spice și se pun la păstrare, fiind benefice pentru durerile de cap.

Tot în ziua de Sfântul Vasile se zice că e bine să bei mult vin, existând credința că atât vin cât va bea omul în această zi, atât sânge va avea în obraz în timpul anului. Tot de Sfântul Vasile, femeile beau și joacă fusul și furca, pentru a crește cânepa peste an.

În tradiția populară se spune că Sfântul Vasile s-a rugat de Dumnezeu să-i dea o zi, iar Domnul i-a dat cea dintâi zi, cea a Anului Nou. Fericit, Sfântul Vasile a luat un clopoțel, i-a legat la toartă o crenguță de busuioc și s-a suit la Dumnezeu să-i ureze lucruri bune. De aceea, de Sfântul Vasile există obiceiul de a ura. În ziua de Anul Nou, copiii umblă cu sorcova din casă în casă, în special pe la cunoscuți, urându-le viață lungă, sănătate și prosperitate. Sorcova era confecționată, la început, din una sau mai multe rămurele de pomi fructiferi (măr, păr, vișin, prun) sau de trandafir, tăiate și puse în apă la înmugurit și înflorit în ziua de Sfântul Andrei (30 noiembrie) sau de Moș Nicolae (6 decembrie). Apoi, sorcova a început să fie realizată dintr-o nuia cu rămurele împodobite cu fire colorate de lână, cu beteală și cu un fir de busuioc în vârf. În Bucovina, sorcova are atașat un clopoțel.

Sorcova se păstrează peste an, ca un lucru sfânt, agățată de peretele de la răsărit al casei, la icoană sau în alt loc curat al gospodăriei.

Comentează știrea

DODO
31 decembrie 2015
exmplu de NON-articol

bravo Perhaito ,nu te dezminti, esti o brava ziarista de la CL ! scrii despre un mare sfint prin prizma unor obiceiuri aiurea !!! nimic despre pilda si viata acestuia. Daca tot esti aeriana la acest capitol , macar intreaba si reda ceea ce spune un preot

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 31 Octombrie 2015
Stire din Politică-Administrație : UDTR a marcat "Așura"
Pagina a fost generata in 0.4168 secunde