Trista soartă a absolvenților de coregrafie constănțeni

Pribegi prin străinătate sau pe vase de croazieră

Duminică, 22 Noiembrie 2015, 15:54
3350
Colegiul Național de Arte "Regina Maria" din Constanța face parte din elita instituțiilor vocaționale românești pe care le numeri pe degete, alte patru unități similare existând la București, Cluj, Timișoara și Iași. Da, marile centre culturale ale acestei țări, în care evenimentele artistice abundă și pentru că au avut șansa unor edili care să-și iubească… alegătorii, spre deosebire de Constanța, care se străduiește din răsputeri să rămână la nivelul lor.

O dovadă este chiar Festivalul Internațional al Muzicii și Dansului care se desfășoară, zilele acestea, la Teatrul Național "Oleg Danovski". Prezenți la ultima premieră a companiei de balet, aveam să descoperim că prea puțini dintre absolvenții secției coregrafie a Colegiului de Arte mai ajung să danseze acasă. Din trupă, acum fac parte balerini japonezi, italieni, greci…

"Tentația financiară este mult prea mare"

Prof. Nejdet Gevat, directorul Colegiului de Arte, ne-a oferit o listă impresionantă de elevi care au ajuns renumiți în branșa absolvită, marea majoritate însă peste hotare. Spre exemplu, de la secția Arte vizuale, Mihai Tițoiu profesează în Germania, Daniel Botezatu, premiat la Cannes, este și el undeva prin Dubay, Sebastian Heroiu - la Londra, Sonia Coman - doctorand la Istoria artei în Columbia (SUA), de la Muzică: Mădălina Rusu Foster (pian), la Londra, Silviu Ciulei (chitară), asistent universitar în Florida, Diana Piticaș, soprană în Germania, Sebastian Tegzeșiu (vioară) - Elveția, Aurora Zodieru (vioară) - Austria și lista poate continua.

La secția Coregrafie, aproape toți absolvenții au trecut pe la Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski", dar…

"Nu mai este ca pe vremea noastră, când eram toți la un nivel, iar copiii plecau în turnee încă din clasele a XI-a - a XII-a", a debutat discuția cu prof. Carmen Chilea, director adjunct al Colegiului, una dintre cunoscutele balerine ale companiei "Oleg Danovski". "Am avut olimpici pe care i-am îndrumat și am încercat să-i convingem să rămână pe scena de acasă, dar tentația financiară a fost mult mai mare decât profesia pentru care s-au pregătit și în cele din urmă au plecat pe vase de croazieră. Sunt conștienți că pe vapor se îndepărtează de pasiunea lor pentru dans, dar salariul oferit ca debutant, de doar 800 lei, nu se compară cu un venit lunar de 2.000 sau 3.000 de euro. Sunt absolvenți care provin din familii care au făcut eforturi să le susțină în școală pasiunea pentru dans și nu e vina nimănui că ajung să-și schimbe statutul. Trebuie să fie foarte pasionați ca să reziste în branșă, pentru că altceva nu îi mai poate ține în loc", a mai declarat același director.

Pe mulți dintre părinții constănțeni care aleg să-și înscrie copiii la Colegiul de Arte i-am auzit afirmând că o fac pentru că aici se respiră altă atmosferă, iar elevii au șansa unor orizonturi mai largi, definitivându-și o cultură generală vastă. Ceea ce nu e deloc ușor într-un mediu atât de viciat, în care tineretul este lipsit de preocupări culturale. 

Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.2882 secunde