Presiune pe părinți! Echipamentele pentru lecțiile online, asigurate de familia elevului

1284
Presiune pe părinți! Echipamentele pentru lecțiile online, asigurate de familia elevului - fotofondparintionline2-1587742051.jpg

Articole de la același autor

Lecțiile online au devenit obligatorii atât pentru elevi, cât și pentru profesori, de săptămâna aceasta. Ordinul nr. 4135 dat de ministrul Educației și Cercetării a creat cadrul legal pentru continuarea învățării în mediu online, în această perioadă în care cursurile sunt suspendate. Ordinul vine cu mai multe constrângeri și este considerat discriminatoriu de către elevi și părinți.

Cum școlile mai rămân închise încă trei săptămâni, iar după 15 mai este posibil ca elevii să se întoarcă pe rând în bănci, cursurile online rămân principala legătură între cadrele didactice și copii. Astfel, de două zile, există un ordin al Ministerului Educației și Cercetării, care introduce obligația participării la lecțiile online pentru elevi, obligația susținerii acestora de către profesori, dar și obligația părinților de a asigura condiții pentru copii pentru ca să se conecteze la platformele de educație online și să învețe. 


Așadar, Ministerul Educației se angajează să pună la dispoziție portalurile de învățare, inspectoratele școlare trebuie să monitorizeze școlile, iar directorii de școli trebuie să monitorizeze cadrele didactice. O responsabilitate foarte mare este aruncată, însă, în spinarea părinților, care trebuie să le asigure copiilor și o conexiune la internet și un echipament suficient de performant cu care să poată participa la lecțiile online, punând o presiune foarte mare pe familiile cu posibilități financiare reduse. 


Între timp, a fost operaționalizat portalul Digital pe educred.ro, ca totalitate a platformelor de e-learning și a resurselor de învățare online validate și recomandate de MEC.

"Prezența online la cursuri a elevilor și cadrelor didactice va fi monitorizată de unitățile de învățământ, iar toate informațiile relevante pentru susținerea și îmbunătățirea accesului la învățare vor fi completate în Sistemul Informativ Integrat al Învățământului din România", a anunțat ministrul Educației, Monica Anisie.

Efort financiar suplimentar

Ordinul nr. 4135 le rezervă însă părinților o povară destul de mare: să le cumpere copiilor telefoane smart, tablete, laptop-uri sau calculatoare de birou.

Astfel, conform articolului 11, "părintele, tutorele legal instituit sau susținătorul legal are obligația de a lua toate măsurile necesare pentru a asigura accesul și participarea preșcolarului sau elevului la activitățile de învățare online organizate de unitatea de învățământ".

Pentru elevii care au primit echipamentele informatice și de comunicare de la școală, prin autoritățile locale, părinții răspund material pentru distrugerea lor. Mai mult decât atât, tot părinții trebuie să asigure conexiunea la internet a gadgeturilor folosite de elevi, ceea ce înseamnă un efort financiar suplimentar.

"Dreptul la educație, devenit privilegiu!"

Deja, mai multe asociații și organizații de elevi au transmis puncte de vedere în care vorbesc despre "transformarea dreptului la educație într-un privilegiu".

"Reprezentanții beneficiarilor primari ai educației din România consideră că această prevedere este profund discriminatorie, întrucât condiționează accesul la educație în funcție de starea financiară a oricărei familii. Este regretabil faptul că o astfel de măsură a fost adoptată de către Ministerul Educației și Cercetării, în condițiile în care peste o treime dintre copiii români sunt afectați de sărăcie și excluziune socială.

Elevii nu pot fi obligați să participe la orele online, atâta timp cât statul nu le oferă tuturor șanse egale la educație. Până în acest moment, Guvernul nu a venit cu o soluție fezabilă și sustenabilă pentru a ajuta elevii români să ia parte la acea școală de acasă de care se tot vorbește. Orice elev are dreptul constituțional la un sistem de învățământ de calitate, dar, în acest context, putem considera că educația este mai mult un privilegiu, iar decidenții au datoria morală să ne răspundă la o singură întrebare: cum facem educația accesibilă pentru toți elevii din România?", a declarat Silviu Morcan, președintele Consiliului Județean al Elevilor Constanța. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5354 secunde