Preșcolarii de la Grădinița "Amicii" au bătut halvița

230
Preșcolarii de la Grădinița
Grădinița "Amicii" din Constanța a sărbătorit, la sfârșitul săptămânii trecute, Harahasca. Micuții au dansat dansuri populare și tradiționale armânești, au bătut halvița și, la final, au mâncat din produsele tradiționale preparate de părinți și bunici.

Tradiția spune că la petrecerea care are loc în seara de Lăsata Secului, tinerii fac mătănii în fața celor bătrâni și sunt răsplătiți cu bani și binecuvântați. Cu aceeași ocazie, se bate halvița. Ordinea în care se bate halvița este de la cel mai tânăr la cel mai bătrân.

În această seară, familia se reunea la părinți sau la un frate mai mare ca să bată halvița. Se obișnuiește ca gazda să lege o bucată de halviță cu o sfoară și începe să o plimbe prin fața tinerilor, organizați în echipe de câte doi, având mâinile legate la spate. Fiecare copil încearcă să prindă bucata de halviță cu gura, un lucru mai greu decât și-ar închipui mulți.

Majoritatea celor care participă la această tradiție ajung să se murdărească din plin pe față și chiar pe haine. Se spune că persoana care prinde halviță în gură o primește drept recompensă.

De Lăsata Secului, cei tineri merg în vizită la cei mai în vârstă. Le sărută mâna, iar invitații mănâncă baclavale, sarailii, dulceață și bărbații beau vin.

Preșcolarii de origine armână (macedoneană) știu de la bunici o parte din aceste tradiții. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8411 secunde