Preotul Teofil Bradea pregătește o carte despre asasinarea lui Eminescu

3372
Preotul Teofil Bradea pregătește o carte despre asasinarea lui Eminescu - a38e77213c6ac717528dbd5ab1df581f.jpg

Articole de la același autor

Casa de Cultură Constanța a găzduit, ieri, lansarea unei cărți inedite, semnată de preotul orădean Teofil Bradea, care propune cititorilor de poezie, în special eminesciană, un rebus versificat. Astfel, trei versuri din fiecare strofă sunt scrise de autor, în timp ce al patrulea îi aparține lui Mihai Eminescu.
Din admirația pentru poetul pe care insistă să îl numim Mihail, și nu Mihai, și internațional, nu doar național, s-a născut această lucrare, intitulată "Carte tristă și-ncâlcită", care cuprinde, în cele 470 de pagini, poezii, scrieri critice, evocări, proze scurte, mini-exegeze teologice și învățături, chiar și un mic dicționar de expresii și citate străine și altul de versuri eminesciene.
Pr. Bradea aduce în atenția cititorilor nu doar geniul ultra-recunoscut al poetului, ci și capacitatea acestuia de a cuprinde divinul în creația sa: "În poezia «Rugăciunea unui dac» regăsim ruga pentru dușman, pentru cel care te ucide. A fost un adevărat apostol", afirmă pr. Bradea.
Totuși, Pr. Bradea nu consideră credința lui Eminescu drept o justificare pentru scriitorii care "țin să forțeze canonizarea lui": "Eminescu e un laic care a dorit să fie un apărător al bisericii și al neamului, dar înainte de acestea era copleșit până la obsesie de adevăr", consideră pr. Bradea.
Cartea, un omagiu adus lui Eminescu, a fost dăruită de Teofil Bradea deținuților din Penitenciarele din Botoșani și Târgușor, pentru ca și cei privați de libertate să aibă acces la evocările care îl au în centru pe "arhitectul desăvârșit al versului românesc", așa cum îl numește autorul.
Părintele Bradea nu se oprește aici în ceea ce-l privește pe Eminescu, pregătind un volum cu mărturii privind asasinarea acestuia: "A fost bătut, băgat în cămașa de forță și internat în ospiciu. N-a avut sifilis, n-a fost nebun, a fost ucis la comandă politică. Singura dezordine din viața lui a fost faptul că-și neglija sănătatea", susține pr. Bradea.
La evenimentul lansării a fost prezent și ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care a accentuat forța creației cu care era impregnat geniul lui Eminescu: "Poetul s-a apropiat foarte mult de infinit, l-a cântat cu valențele sale lăuntrice. În poezia sa vedem atâta luptă… în Eminescu se cuprinde sinteza neamului nostru cu suferința, nădejdea și viziunea sa spre lumină".
Cartea a fost publicată în 2009, la editura Piatra Seacă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 01 Iunie 2010
Stire din Cultură-Educație : Trei religii, un singur Dumnezeu
Miercuri, 14 Aprilie 2010
Stire din Cultură-Educație : La mulți ani, Gheorghe Ungureanu!
Pagina a fost generata in 0.8016 secunde