Premiul Nobel pentru Literatură nu va fi decernat anul acesta

144
Premiul Nobel pentru Literatură nu va fi decernat anul acesta - nobel465x3901432743744-1525420652.jpg

Articole recomandate

Premiul Nobel pentru Literatură nu va fi decernat anul acesta, au decis membrii Academiei Suedeze, relatează News.ro.


Decizia a fost luată de către Academia Suedeză ca urmare a scandalului privind hărțuiri sexuale cu care se confruntă forul. Cea mai mare criză din istoria Academiei Suedeze are drept consecință suspendarea celui mai așteptat premiu Nobel al anului.  


Instituția este în criză din noiembrie 2017, dată la care cotidianul suedez Dagens Nyheter a publicat mărturiile a 18 femei care afirmau că au fost hărțuite sexual de Jean-Claude Arnault, căsătorit cu academiciana Katarina Fristenson care acum s-a retras.

Șapte din cei 18 membrii ai Academiei Suedeze și-au anunțat demisia până în prezent.

Secretarul permanent, Sara Danius, a anunțat că abandonează, chiar dacă statutul actual al forului nu permite demisia membrilor aleși pe viață. Ei pot lăsa însă fotoliile goale.

Recentele plecări reduc la 11 numărul academicienilor activi. Însă, statutul prevede prezența în Academie a 12 aleși. Regelui Carl Gustaf îi revine misiunea de a modifica regulile și este pregătit să o facă, după cum a declarat, scrie Le Monde.

Instituția s-a adresat biroului de avocatură Hammarskiöld & Co pentru a investiga învinuirile de hărțuire sexuală, potrivit unui comunicat transmis la începutul acestei săptămâni: "Investigația a dezvăluit comportament inacceptabil într-o formă nedorită intim care a avut loc într-adevăr, însă vestea nu a fost transmisă în Academie. Academia nu a știut nimic în legătură cu ceea ce ar putea fi descris ca abuz sexual".

"Reputația Premiului Nobel pentru Literatură a avut mult de suferit în urma scandalului din jurul Academiei", mai informa comunicatul.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0266 secunde