Premiul Nobel pentru Chimic, acordat azi. Cine l-a primit

155
Premiul Nobel pentru Chimic, acordat azi. Cine l-a primit - premieulpace15126100-1570616203.jpg

Articole recomandate

Cercetătorii John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham și Akira Yoshino au fost recompensați miercuri cu premiul Nobel pentru Chimie pe anul 2019, potrivit anunțului făcut de Academia Regală de Științe din Suedia.

Laureații din acest an au fost premiați pentru "dezvoltarea bateriilor litiu-ion", a precizat Goran K. Hansson, secretarul general al instituției suedeze.

Bateriile litiu-ion au revoluționat viețile oamenilor și sunt utilizate într-o gamă vastă de dispozitive, de la telefoane mobile și laptopuri, până la automobile electrice. Prin cercetările lor, laureații premiului Nobel pentru chimie din acest an au pus bazele unei societăți wireless (fără cabluri, n.r.) și fără combustibili fosili, au precizat reprezentanții Academiei Regale de Științe din Suedia.

În 2018, premiul Nobel pentru Chimie a fost atribuit cercetătorilor Frances H. Arnold (pentru evoluția controlată a enzimelor) și George P. Smith și Gregory P. Winter (pentru tehnica Display-Phage de studiere a peptidelor și a anticorpilor).

Cu excepția distincției acordate în domeniul economiei, premiile Nobel au fost inițiate de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

Fiecare premiu Nobel valorează 9 milioane de coroane suedeze (908.000 de dolari).

Potrivit tradiției anuale, premiile Nobel vor fi înmânate pe 10 decembrie, dată la care se comemorează moartea industriașului Alfred Nobel.

După atribuirea premiului pentru chimie, sezonul Nobel 2019 va continua cu decernarea premiului pentru literatură, pe 10 octombrie, și a premiului pentru pace, pe 11 octombrie. Premiul Riksbank Sveriges în Științe Economice în Memoria lui Alfred Nobel va fi anunțat în data de 14 octombrie. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 05 Octombrie 2015
Stire din Cultură-Educație : Premiile Nobel pentru cercetători
Pagina a fost generata in 3.3489 secunde