Premii importante, oferite de IPS Teodosie

413
Premii importante, oferite de IPS Teodosie - img9234-1555312285.jpg

Articole recomandate

Recent, în Sala Magna a Arhiepiscopiei Tomisului, în prezența Înaltpreasfințitului Teodosie a avut loc prezentarea și evaluarea portofoliilor tinerilor implicați în Concursul Național Catehetic "Hristos: sufletul satului meu", la nivel de eparhie, precum și premierea elevilor din cadrul Seminarului Teologic Ortodox "Sf. Cuv. Dionisie Exiguul", înscriși la Concursul Național de Folclor: "Tradiție și spiritualitate în satul românesc".


Acțiunea este dedicată "Anului Omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari)", așa cum Biserica Ortodoxă Română a proclamat anul 2019. În acest context se derulează două competiții naționale: Concursul Național Catehetic "Hristos: sufletul satului meu" și Concursul Național de Folclor: "Tradiție și spiritualitate în satul românesc". Ambele competiții sunt organizate de către Patriarhia Română în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, în perioada 15 decembrie 2018 – 21 mai 2019. Dacă primul se adresează copiilor participanți la grupele catehetice din parohiile înscrise în Programul Național "Hristos împărtășit copiilor", preoților coordonatori de grup catehetic, profesorilor de religie și altor educatori creștini, cel de-al doilea presupune implicarea elevilor din Seminariile și Liceele Teologice Ortodoxe de pe cuprinsul Patriarhiei Române. 


La eveniment au participat echipele premiate la nivel de protopopiat, care și-au prezentat proiectele cultural-artistic și au surprins auditoriul prin eterogenitatea și ineditul creațiilor plastice, literare, IT (lucrul cu calculatorul). Astfel, la secțiunea artistică echipele au organizat expoziții de desene, picturi, compoziții plastice sau de meșteșugărie; la secțiunea literară s-au prezentat poezii, eseuri, compuneri și texte de rugăciune; iar la ultima secțiune a concursului (multimedia) s-au putut viziona filmulețe despre satul românesc, prezentări Power Point despre biserici vechi sau monumente, despre creații și tradiții populare vechi sau personalități marcante ale comunității, care au rămas în conștiința populară. 
 

Proiectul "Istria, străveche vatră de cultură și spiritualitate românească" s-a clasat pe primul loc.


Expozițiile elevilor din cadrul Seminarului Teologic Ortodox "Sf. Cuv. Dionisie Exiguul", care, în urma evaluării prezidate de directorul Seminarului din Constanța, pr. prof. dr. Ionuț Rusu, au ocupat primele locuri la Concursul Național de Folclor: "Tradiție și spiritualitate în satul românesc", etapa pe școală, s-au bucurat de aprecieri unanime, IPS Teodosie conchizând: "Școala s-a format în tinda bisericii și a rămas o prelungire a tindei bisericii chiar și în organizarea ei actuală. Tradițiile și obiceiurile românești au o savoare aparte, unică și dacă nu vom înțelege la timp valoarea inestimabilă a acestor nestemate, ce dau mărturie de unitatea noastră de neam și credință, și vom asista nepăsători la felul în care fenomene precum globalizarea și secularizarea le devalorizează, atunci propria identitate va fi devalorizată".


Cele mai bune lucrări vor fi premiate pe 21 mai, de către Patriarhul României, la Catedrala Patriarhală.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 24 Ianuarie 2019
Stire din Cultură-Educație : Hram la mănăstirea 23 August
Pagina a fost generata in 2.0818 secunde